9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Batman Valisi Deniz:- "Sigara ile mücadelede ülkemizin yasal olarak yaptığı düzenleme ve çalışmalardan dolayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyaya örnek gösteriliyor"

BATMAN (AA) - Batman Valisi Ahmet Deniz, "Sigara ile mücadelede ülkemizin yasal olarak yaptığı düzenleme ve çalışmalardan dolayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyaya örnek gösteriliyor." dedi.

Vali Deniz, İl Sağlık ile Halk Sağlığı İl Müdürlüğünce Kültür Merkezi Konferans salonunda düzenlenen "9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü" programında, sigara çağımızın vebası ve salgın bir hastalık olduğunu belirtti.

Dünyada her yıl 5,5 milyon insanın sigaradan öldüğünü, bunun da her 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği anlamına geldiğini anlatan Deniz, Türkiye'de ise yılda 100 bin, 6 dakikada bir kişinin öldüğünü bildirdi.

Sigaradan dolayı 5 yılda bir Batman nüfusu kadar insanı kaybettiklerini kaydeden Deniz, hep beraber bir şeyleri değiştirmeleri gerektiğini aktardı.

Vali Deniz, "Cumhurbaşkanımız yaklaşık 10 yıldır önderlik yapıyor. Bunun da iyi tarafı şudur. Dünya Sağlık Örgütü ülkemizin yasal olarak yaptığı düzenleme ve çalışmalarını dünyaya örnek gösteriyor ama daha da düşürmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Çocukların büyükleri görerek sigara içtiğini ifade eden Deniz, şöyle devam etti:

"Rol model onlar çünkü. Hiçbirimiz çocuklarımızın sigara içmesini istemeyiz. İçmemeleri için bizlerin sigarayı bırakması lazım. Diğer yandan madde kullanan çocukların gençlerin tamamına yakını önce sigara içmiş. Direkt madde kullanımına geçen insan yoktur. Bu nedenle sigara içilmediği zaman madde kullanan çocuklar da azalacak. Bu toplumsal bir yaramız."

Kentte zaman zaman kapalı alanlarda hala sigara içildiğine dair duyumların geldiğini dile getiren Deniz, en hızlı şekilde denetimlerin yapılacağını sözlerine ekledi.

Programda, sigara bırakan üç kişiyi bisikletle ödüllendiren Vali Deniz, bazı kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve iş adamlarını sahneye davet ederek, sigaralarını çöpe atarak örnek olmalarını istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :