8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik:- "Demokratik, özgürlükçü ve müreffeh bir toplum yapısına ancak o toplumu oluşturan kadın ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanında birlikte yer alması ve sunulan imkanlardan eşit hatta gerekirse pozitif ayrımcılıkla fa

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Demokratik, özgürlükçü ve müreffeh bir toplum yapısına ancak o toplumu oluşturan kadın ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanında birlikte yer alması ve sunulan imkanlardan eşit hatta gerekirse pozitif ayrımcılıkla faydalanması ile ulaşılabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün bu yıl "Değişen Çalışma Dünyasında Kadınlar" temasıyla kutlandığını hatırlatan Çelik, bu yılki temayla, küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin kadınlar üzerindeki etkisinden hareketle, kadınların çalışma hayatında yaşadıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve özellikle çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edilmesi hedeflerine odaklanıldığını ifade etti.

Çelik, bugün dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, ekonomik ve sosyal kalkınmanın getirilerinden erkeklerle aynı oranda faydalanamadıklarına işaret ederek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"BM verilerine göre bugün çalışma yaşındaki kadınların yüzde 50'si iş gücü piyasasında temsil edilirken, bu oran erkekler için yüzde 75 civarındadır. Bununla birlikte, kadınlar, iş gücü piyasasında ayrımcılık, kayıt dışı çalışma ve ücret eşitsizliği gibi önemli sorunlarla karşılaşıyor. Kadınlar iş gücü piyasasında ağırlıklı olarak daha çok düşük beceri gerektiren ve düşük ücretli sektörlerde istihdam edilmekte, bilim ve teknoloji ile ilgili işlerde, siyasal hayatta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında kadınların varlığı oldukça sınırlı kalmaktadır.

Ancak şu bir gerçektir ki, demokratik, özgürlükçü ve müreffeh bir toplum yapısına ancak o toplumu oluşturan kadın ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanında birlikte yer alması ve sunulan imkanlardan eşit hatta gerekirse pozitif ayrımcılıkla faydalanması ile ulaşılabilecektir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği üzere, kadınların sorunlarını çözmeden, dünyaya ve insanlığa dair hiçbir hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Çelik, Türkiye'de kadın haklarının geliştirilmesi ve toplumda kadının güçlendirilmesinin, hükümetin temel hedefleri arasında yer aldığı bilgisini verdi.

Çelik, kadınların çalışma hayatından kopmalarını önlemek ve istihdama katılımlarını teşvik etmek için son yıllarda önemli teşvik mekanizmaları da geliştirildiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Annelere doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanı, işverenlere yönelik prim destekleri ve aile büyüklerine bebek bakım ödemesi gibi yenilikler bunlardan bazılarıdır. Hiçbir kadın, çalışmak için aile hayatından, aile için çalışma hayatından vazgeçmek zorunda kalmamalıdır.

Ülkemizde kadın erkek eşitliğinin pekiştirilmesi yönünde atılacak her adımın geleceğimizin güvence altına alınmasına katkıda bulunacağına inanıyor, bu vesileyle tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler