8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "Kadın, sevgisi ve fedakarlığıyla aile ocağının devamlılığını sağlar. Kadınsız üretim, kadınsız eğitim, kadınsız bilim ve kadınsız sanat düşünülemez"- "Kadınların maruz kaldığı şiddet olaylarının önüne geçmek önce

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kadın, sevgisi ve fedakarlığıyla aile ocağının devamlılığını sağlar. Kadınsız üretim, kadınsız eğitim, kadınsız bilim ve kadınsız sanat düşünülemez." ifadelerini kullandı.

Bakan Kaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kadınların fırsat eşitliği temelinde hak ve özgürlüklerine kavuşması konusunun, bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu belirtti.

8 Mart'ın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadının hakkettiği değeri hatırlatan bir gün olduğunu ifade eden Kaya, bu hatırlatmayı, toplumun tüm kesimlerinde hedefledikleri farkındalığı oluşturmak için fırsat olarak gördüğünü bildirdi.

Pozitif ayrımcılık getirmekle kadının üstün bir değer olduğu gerçeğine hukuki zemin kazandırdıklarını vurgulayan Kaya, kadının iş ve toplum hayatında aktif bulunması için pek çok tedbir aldıklarını kaydetti.

İstihdamda tanınan öncelik, eğitimde sağlanan desteklerin, kadını hakkettiği düzeye taşımak için olduğunu ifade eden Kaya, isteyen kadının kendi işini kurması için getirdikleri teşvik ve kolaylıkların da aynı amaca hizmet ettiğini belirtti.

Sağlanan ayrıcalık ve kolaylıklarla, son 15 yılda gözle görülür ilerleme kaydettiklerine dikkati çeken Kaya, kadınların bilimde, sanatta, kültürde, eğitimde, ekonomide etkin rol almasının daha da kolaylaştığını vurguladı.

- "Türkiye, dünya kadınlarının sesi oldu"

Kadınların toplum hayatında aktif rol almaları için sağladıkları kolaylıklar yanında, onları aile hayatı içinde güçlendirecek pek çok adım attıklarına işaret eden Kaya, şunları kaydetti:

"Aile hayatı ile çalışma hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kalan kadını bu çelişkiden kurtardık. Çalışan kadınlarımızın çocuklarını gönül rahatlığı içinde yetiştirmesi ve iş hayatından kopmadan onlara sahip çıkması için doğum izinlerini artırdık, yarı zamanlı çalışma imkanı getirdik, ücretsiz izin sürelerini artırdık, bakım desteği gibi kolaylıklar sağladık. Kadının en önemli vasıflarından biri, hiç şüphesiz anne kimliğidir. Ülkemizin en büyük zenginliği olan genç nesilleri yetiştiren annelerdir. Onlara vatan ve bayrak sevgisini aşılayan annelerdir. Her anne için en büyük hedef, çocuklarını sağlıklı yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır. Bakanlık olarak sürdürdüğümüz sürekli yardımların yüzde 76'sı kadınlara yapılmaktadır. 1 milyon 350 bin Suriyeli kadına ensar ruhuyla ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye, uyguladığı kadın politikalarıyla Asya'dan Afrika'ya, Orta Doğu'dan Balkanlar'a dünya kadınlarının sesi olmuştur."

Bakan Kaya, öncelikli konularının "kadınların maruz kaldığı şiddet olaylarının önüne geçmek" olduğunu bildirdi.

Kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu belirten Kaya, toplumun ruhunda derin yaralar açan şiddet olaylarının önlenmesi için ülke genelinde etkin şekilde çalıştıklarını ifade etti. Kaya, önleyici ve koruyucu tedbirler kadar eğitim ve zihniyet değişimine yönelik çalışmalara da özel önem verdiklerine dikkati çekti.

Medeniyetin kurucu ögesi kadının, emeği ve hüneriyle aile ocağının da temel unsuru olduğunu kaydeden Kaya, "Kadın, sevgisi ve fedakarlığıyla aile ocağının devamlılığını sağlar. Kadınsız üretim, kadınsız eğitim, kadınsız bilim ve kadınsız sanat düşünülemez. Daha mutlu bir gelecek temennisiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler