8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken, bugün bu sayı 256 bin 992 olmuştur"- "Kayıtlı kadın esnaf ve sanatkarımız, toplam esnaf sanatkarlarımızın yüzde 15'ine tekabül etmektedir"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci̇, 2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkar varken, bu sayının 256 bin 992 ulaştığını bildirerek, "Kayıtlı kadın esnaf ve sanatkarımız, toplam esnaf sanatkarlarımızın yüzde 15'ine tekabül etmektedir." ifadesini kullandı.

Tüfenkci̇, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kadınların tarih boyunca toplumsal yaşamın, ekonominin ve kültürün inşasında aktif rol oynadıklarını bildirdi.

Anadolu esnaflarının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınların, Bacıyan-ı Rum adlı birlik altında örgütlendiklerine işaret eden Tüfenkci̇, Ahiliğin kadın kolları olan bu birliğin tarihte kurulan ilk kadın teşkilatı olduğuna dikkati çekti.

Tüfenkci̇, milli mücadele zamanlarında yurt savunmasındaki katkılarıyla istiklal harbinin görünmez kahramanı olan kadınların, 15 Temmuz'da da demokrasi ve ülkenin bekası uğruna gösterdikleri çaba, azim ve cesaretle dünyaya örnek olduklarını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kadınlarımızın hassasiyetinin, enerjilerinin, akıl ve deneyimlerinin her alanda kullanılması muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın anahtarı, bizleri ileriye götürecek, toplumsal refahı artıracak en önemli unsurlardandır. Çünkü kadın gelişirse toplum gelişir.

'Nisa' yani kadın her şeyden önce insandır. Bu anlamda kadını hor gören, istismar eden, şiddete başvuran her kim olursa en büyük zavallıdır. Unutulmamalıdır ki her kadın anne, kardeş, eş ve çocuktur. Kadına yapılan her türlü saldırı insanlığa yapılmış demektir."

- "Kadın girişimci sayımız 120 bine yaklaştı"

Tüfenkci̇, kadın ve erkeğin birbirini tamamladığını, kadın ve erkek ayrımı başta olmak üzere insanlar arasındaki hiçbir ayrımın, doğru olmadığının altını çizerek, "Bakanlığımız bünyesinde yaptığımız çalışmalar kadın esnaf oranımızın hızla arttığını gösteriyor. 2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken, bugün bu sayı 256 bin 992 olmuştur. Kayıtlı kadın esnaf ve sanatkarımız, toplam esnaf sanatkarlarımızın yüzde 15'ine tekabül etmektedir. Kadın girişimci sayımız 120 bine yaklaşmıştır. Hayatın her alanında olduğu gibi iktisadi hayatın içerisinde de kadınlarımız vardır." ifadesini kullandı.

Kadınların kooperatif çatısı altında girişimcilik kabiliyetlerini artırmak ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamak amacıyla KADIN-KOOP Projesini uygulamaya koyduklarına değinen Tüfenkci̇, şunları kaydetti:

"Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırmak ve kadınlarımızın iş hayatına daha aktif katılımlarını sağlamak için desteklerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Bu duygularla ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, bugünün tüm kadınlar için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler