73 yaşındaki hastaya iş gücü kaybı tazminatı

73 yaşındaki hastaya iş gücü kaybı tazminatı

Danıştay, İzmir'de 2011'de geçirdiği katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon nedeniyle kör olan 73 yaşındaki hastanın, bundan sonra çalışamayacağı için istediği maddi tazminatı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu- Kararda, 60 yaş üstündekiler için zarar h

ANKARA (AA) - FERDİ TÜRKTEN - Danıştay 15. Dairesi, geçirdiği katarakt ameliyatında kör olan 73 yaşındaki hastanın bundan sonra çalışamayacağı için istediği maddi tazminatı, 60 yaşın üzerinde olduğu gerekçesiyle reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

İzmir'de 2011'de katarakt ameliyatı olan 73 yaşındaki Şerafettin Karabük, operasyonda gözünü tamamen kaybettiğini belirterek, maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı.

Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda, davacıya yapılan katarakt operasyonunun tıbba ve fenne uygun olduğu ancak aynı tarihte ameliyat edilen diğer hastalarda da sorun yaşanmasının, ameliyat ortamındaki sterilizasyonda bir kusur bulunduğunu gösterdiği belirtildi.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, olayda ağır hizmet kusuru bulunduğuna, bu kusur nedeniyle kesin ve gerçekleşmiş zararların davalı idare tarafında davacıya ödenmesine hükmetti. Davacı tarafından ödenen 648 liralık protez göz bedelinin idare tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Mahkeme, davacının bundan sonra çalışamayacağı gerekçesiyle istenen tazminatı ise reddetti.

Kararda, tazmini istenen zararın ne şekilde gerçekleştiğinin ve zararın ne miktarda olduğunun kanuni delillerle ortaya konulması gerektiği belirtildi.

Ayrıca hastanın ameliyat tarihinde 73 yaşında olduğu, bu yaştaki bir insanın çalışma gücüne tam olarak sahip olamayacağı ve ameliyat sonrası gözünde oluşan olumsuzluğun çalışmasına tek başına engel oluşturmayacağı kaydedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 15. Dairesi, yerel mahkemenin kararını, davacının bundan sonra çalışamayacağı gerekçesiyle, istediği tazminatın reddedilmesi yönünden bozdu.

Dairenin bozma kararında, şu tespitlere yer verildi:

"Davacı, emekli ve 60 yaşın üstünde olsa, emekli olduktan sonra herhangi bir işte çalışmasa bile, şayet katarakt ameliyatı nedeniyle davacının iş gücü kaybına uğradığı saptanırsa, iş gücü kaybı oranında gündelik ihtiyaçlarını karşılarken dahi emsallerine göre daha fazla efor sarf etmek zorunda kalacağı kuşkusuzdur. Bu nedenle, 60 yaş üstü (emeklilik dönemi) için zarar hesabı yapılmaması hukuka uygun değildir. Şu halde, varsa davacının iş gücü kaybı oranında, bakiye ömür sonuna kadar asgari ücretten hesap yapılarak zarar kapsamı belirlenmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir. Bu nedenle maddi tazminat isteminin kısmen reddi yolunda verilen kararın bu kısmında hukuki isabet bulunmamaktadır."

İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesinde o dönem aynı zamanda başhekim yardımcısı olan Opr. Dr. Gökhan Kerci'nin 10 Ocak 2011'de ameliyatını yaptığı, aralarında Karabük'ün de bulunduğu 8 hasta, ameliyat sonrası enfeksiyon nedeniyle görme kaybı yaşadığını iddia etmişti. Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatmış, Dr. Kerci görevden alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :