70 yıldır "çekiç" sallıyor

70 yıldır "çekiç" sallıyor

Antalya'nın Kemer ilçesinde, 85 yaşındaki Ali Rıza Orhan 70 yıldır demircilik yaparak geçimini sağlıyor- Orhan: - "Artık her şey makineleşmeye gitti. Benim burada yaptığım tahrayı, baltayı artık makine yapıyor. Odunu bile makine parçalıyor"- "Çırak olsa b

ANTALYA (AA) - YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde demircilik yaparak geçimini sağlayan 85 yaşındaki Ali Rıza Orhan, 70 yıldır sürdürdüğü mesleğini yaparken teknolojiye direniyor.

Kuzdere Mahallesi'nde yaşayan ve Kemer'in tek demirci ustası olarak bilinen 6 çocuk babası Orhan, 70 yıldır tahra, bıçak, balta, orak ve saban yapıyor.

Güne kömür ocağını yakıp körük çekerek başlayan Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 70 yıldır demir döverek geçimini sağladığını söyledi. Balta ve tahra yaptırmak için başka illerden gelenler olduğunu ifade eden Orhan, demircilik mesleğini babasından öğrendiğini kaydetti.

Orhan, "Yanıma başka yerlerden de gelenler oluyor. Bana 'tahra ve çapa yap' diyenler oluyor. Ben onlara 'Ne iş yapıyorsun?' diye sorarım. 'Bahçede yevmiye ile çalışıyorum' derse onlardan para almam. 'Hediyem olsun' derim, iyilik yaparım. Elimi öperler." diye konuştu.

Demircilik mesleğine ilgi duyan kalmadığından yakınan Orhan, "Bu mesleği artık merak eden yok. Çok eski meslek ama artık her şey makineleşmeye gitti. Benim burada yaptığım tahrayı, baltayı artık makine yapıyor. Odunu bile makine parçalıyor. Kullandığım örs ve körük 20 yıllık." dedi.

Orhan, mesleğe 70 sene önce babasının yanında çırak olarak çalışarak başladığını belirterek, şunları söyledi:

"O zamanlar makine yok. Toprak, sabanla sürülürdü. Babamla saban yapardık. Onlar toprakta kullanıldıkça eskir biz de yenisini yapardık. Osmanlı döneminde kılıç yapılırdı ama biz kılıç falan yapmadık. Et doğramak için bıçak yaptık. Çırak olsa ben çırak yetiştirmek isterim ama böyle zor işlere artık gençler gelmiyor. Zaten bu meslek bitti. Bundan artık para kazanılmaz. Gençler de istemiyor zaten."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :