"7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı"

"7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal:- "Enerji sektöründe doğalgaz bir ısınma kaynağı olmasının ötesinde insan hayatında konforu yükselten bir unsur oldu. Türkiye, doğalgazın geçişi noktasında da Asya ile Avrupa arasında bir köprü haline geldi" - "İ

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, enerji sektöründe doğalgazın bir ısınma kaynağı olmasının ötesinde insan hayatında konforu yükselten bir unsur olduğunu belirterek, "Türkiye, doğalgazın geçişi noktasında da Asya ile Avrupa arasında bir köprü haline geldi" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı" açılışında konuşan Uysal, doğalgaz denilince ilk akla gelen kuruluşun İGDAŞ olduğunu, bu kurumun ülkenin geleceği, vizyonu ve ufku sayesinde önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Enerji sektöründe doğalgazın bir ısınma enerjisi olmasının ötesinde insan hayatında konforu yükselten bir unsur olduğunu dile getiren Uysal, "Türkiye, doğalgazın geçişi noktasında da Asya ile Avrupa arasında bir köprü haline geldi" değerlendirmesini yaptı.

Yıllardır düzenlenen enerji kongre ve fuarlarında bir araya gelen uzmanların, doğalgazın geleceği, ülkenin bu konudaki rolünü, yatırımlarının çeşitlendirilmesini konuşup çözüm üretmeye çalıştığını bildiren Uysal, "Doğalgaz ekipmanlarının yüzde 95'inin yerli olması sevindirici. Bunun ötesinde Ar-Ge adına da yapılması gereken birçok şey olduğunu düşünüyorum. Yeni dönemde kullanılacak ekipmanların da Türkiye'den yerli olarak çıkması önemli. Bu manada da İGDAŞ'a önemli görevler düştüğünü düşünüyorum. Gerçi İstanbul'un sorunlarının çözümü noktasında İGDAŞ üzerine düşeni yapıyor." diye konuştu.

İstanbul'da olası bir depremin meydana gelmesi halinde kamu kurumlarının neler yapabilecekleri konusunda gerçekleştirilen bir tatbikata ilişkin bilgi veren Uysal, afet nedeniyle bir yangının çıkması halinde İGDAŞ'ın anında müdahale ederek durumu kontrol altına alabilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

Uysal, şöyle devam etti:

"Bir afet olması durumunda insan yaşamına ciddi zararlara yol açabilecek doğalgaz kaynaklı yangınların önlenmesi hususunda İGDAŞ üzerine düşeni yapıyor. İGDAŞ'ın deprem anında bir yangın çıkmasını önlemek için İstanbul'da 7-8 saniyede bütün vanaları kapatacak bir sistem kurdu."

Her kongre ve fuarın tarafların bir araya geldiği, sorunların tartışıldığı ve çözümlerin üretildiği platformlar olduğuna inandığına söyleyen Uysal, "Akademisyenler, teorisyenler, bu işin fiili uygulayıcıları, kamu, özel sektör temsilcileri bir araya geldiklerinde ortaya çok güzel neticeler çıkar. Tabi burada iki ayrı grubu bir araya getiriyor. Özel sektör, kamu, akademisyenler, yerel yönetimler ve devlet bir araya geldiği zaman sorunları ortak konuştuğu zaman ve ortak çözüm de bulundu mu işler daha da kolaylaşır. Bu manada önemli bir şey." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her tarafına doğalgazın götürülmesi anlamında çok ciddi çalışmaların yapıldığını hatta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğalgazı olmayan köy kalmaması için çaba gösterdiğini aktaran Uysal, "Şu anda Türkiye'de kullanılan gazın yüzde 12'sini İGDAŞ sağlıyor. Öncesinde daha yüksekti. Belki gelecekte bu oran daha da düşecektir. Fakat İGDAŞ doğalgaz konusunda Türkiye'de her zaman ilkleri gerçekleştiren bir kuruluş olmaya devam edecek" dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :