7. Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı

7. Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı

Konferansın sonuç bildirgesinde, son dönemde şiddet olaylarının yoğun yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ordunun güçlendirilmesi çağrısı yapıldı

BRAZZAVİLLE (AA) - Kongo Cumhuriyeti'nde düzenlenen 7. Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı'nda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) barışın sağlanması amacıyla ordunun güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Başkent Brazzaville'de dün gerçekleşen konferansın sonuç bildirgesinde, Büyük Göller Bölgesi'ndeki siyasi ve güvenlik durumu ve son dönemde şiddet olaylarının yoğun olarak yaşandığı OAC ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki sorunlara değinildi.

Bildirgede, OAC'de güvenlik sorununu çözmek amacıyla güvenlik güçlerine ekipman ve eğitim konusunda destek verilmesi, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonunun (MINUSCA) ayrılıkçıları etkisiz hale getirmek ve silahsızlandırmak konusunda operasyonlarına hız vermesi ve son olarak CIRGL ve Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunun (CEEAC) ülkede istikrarı sağlamak amacıyla bir misyonun görevlendirilmesine destek olması çağrısında bulunuldu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarını sona erdirmek ve ayrılıkçı grupları etkisiz hale getirmek amacıyla BM'nin desteğiyle operasyonlar düzenleyen ordunun görevini daha kararlı bir şekilde sürdürmesi gerektiğine vurgu yapılan bildirgede, Burundi'deki siyasi ve güvenlik krizine de yer verildi.

Bölgede yaşanan çeşitli çatışmalara çözüm bulmak amacıyla 2000 yılında kurulan CIRGL, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Uganda, Ruanda, Sudan, Güney Sudan, Tanzanya ve Zambiya'dan oluşuyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila, OAC Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve Zambiya Devlet Başkanı Edgar Lungu gibi birçok Afrikalı lidere ev sahipliği yapan konferans, her iki senede bir düzenleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler