7. Türkiye Enerji Zirvesi

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "Bugün itibarıyla neredeyse 80 bin megavata gelen bir kurulu güce ulaşmış olduk. Piyasanın performansından memnunuz"- "Tüketicileri enerjisiz bırakmayacak her türlü altyapının planlamasını yapıyoruz"

ADANA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye'nin enerji arz güvenliği için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bugün itibarıyla neredeyse 80 bin megavata gelen bir kurulu güce ulaşmış olduk. Piyasanın performansından memnunuz" dedi.

Dönmez, Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enerjide sektör oyuncularının kamu ve özel ayrımı olmadan çok önemli işler yaptığını anlatan Dönmez, "Daha fazla tempoyla tüketicilerin, müşterilerin ve sektörün hizmetinde olmaya devam edeceğiz. 3-5 sene önce sektörün konuştuğu konularla bugünküler farklı. Enerji piyasasında öngörülebilirlik konusu son derece önemli. Kamu ve düzenleme otoriteleri olarak, Bakanlık ve Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) olarak piyasayı doğru okuyup yönlendirmemiz, doğru mesajlar vermemiz son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Dönmez, bundan 5-10 sene önce Türkiye'de enerji gündeminin arz güvenliği olduğuna işaret ederek, ülkeye zaman zaman kesintili enerji vermek zorunda kaldıklarını anlattı.

Kamu temsilcilerinin girişimcilere yatırım yapılması çağrısında bulunduğunu ifade eden Dönmez, "Sağolsun sektörümüz, yerli ve yabancı yatırımcı, herkes buna inandı ve bugün itibarıyla neredeyse 80 bin megavata gelen bir kurulu güce ulaşmış olduk. Piyasanın performansından memnunuz. Yatırımcılara canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Bizim hala yatırıma ihtiyacımız var, ancak biraz daha seçici olarak. Ülkenin öncelikleri açısından bazı alanlarda daha yönlendirici olma durumu gündeme geldi. Daha fazla yerli, yenilenebilir ve teknoloji yatırımı diyoruz." diye konuştu.

- Enerji kesintisine önlem

Dönmez, Türkiye'nin doğalgazda arz güvenliği için de çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasasında da düşen fiyat ve büyüyen pazardan istifade etmek için çalıştıklarını vurguladı.

Enerjinin tüm alanlarını dikkate almak istediklerine işaret eden Dönmez, "Tüketicileri enerjisiz bırakmayacak her türlü altyapının planlamasını yapıyoruz. Doğu Akdeniz'de ciddi hidrokarbon rezervleri var. Bunların Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden başka pazarlara ulaşmasını tartışıyoruz. Irak'la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. BOTAŞ ihaleyi yaptı. Sınıra kadar boru hattı gidiyor. Bazı ülkelerde güvenlik sorunu olmasına rağmen çalışmalarımızı devam ettireceğiz." değerlendirmesinde bulundu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da artık hayatı enerjisiz düşünmenin mümkün olmadığını ifade ederek, "Enerji küresel barış için önemli olduğu gibi Türkiye ekonomisinin büyümesini devam ettirebilmesi için de çok önemli" dedi.

Uluslararası enerji ajansının son Türkiye raporuna da dikkati çeken Altunyaldız, şunları kaydetti:

"Bu raporda enerji yatırımlarının son yıllarda düştüğünü görüyoruz bütün bu düşüşlerin arasında yenilenebilir ve verimlilik yatırımları en fazla artış gösteren alan olmuş. Bu bize çok net bir şeyi ifade ediyor. O zaman şu an için ortaya koyduğumuz strateji küresel trendleri de kucaklayan bir strateji. Enerji verimliliği son derece önemli ki bu yatırım teşviklerinde de ana teşvik kalemleri arasına alındı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :