7. Türkiye Enerji Zirvesi

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Çinli Dongfang Elektrik Şirketi Üst Yöneticisi Wen Shugang:- "Türkiye'de bir şirket kurmayı düşünüyoruz. İstanbul'da tescilli olan, Türkiye yasalarına uygun bir şirket kuracağız. Uygun bulduğumuz tüm projelere ortak olabiliriz"- İSKEN Üst Yöneticisi Uyanı

ADANA (AA) - Çinli Dongfang Elektrik Şirketi Üst Yöneticisi Wen Shugang, Türkiye'de bir şirket kurmayı düşündüklerini belirterek, "İstanbul'da tescilli olan, Türkiye yasalarına uygun bir şirket kuracağız. Uygun bulduğumuz tüm projelere ortak olabiliriz." dedi.

Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde "Yerli Kömüre Dayalı Santral Yatırımları ve Yeni Teşvik Modeli" başlıklı oturumda konuşan Wen Shugang, Türkiye'nin enerji alanında düzenli olarak geliştiğini, ülkede yerel anlamda birçok ilerleme elde edildiğini söyledi.

Dongfang'ın bir santral üreticisi olarak entegre çözümler sunduğunu anlatan Wen Shugang, projelerinde yerel kaynakların kullanılmasının öncelikleri olduğunu belirtti.

Wen Shugang, Çin’in varlığını Türkiye’de de hissettiriyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Burada geliştirmekte olduğumuz ilişkilerin Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapacak şekilde ilerlemesini dört gözle beklemekteyiz. Biz 53 aydır ülkede faaliyet göstermekteyiz. Bizler enerji ekipmanları üreticisi olarak dünyanın en büyükleri arasında yer alıyoruz. Bu pek çok ekipmanı kapsamakta. Su türbinleri buna dahil. Nükleer tesis soğutma sistemleri, güneş enerjisi ekipmanları bunlara eklenebilir. 2016 Ağustos sonu itibariyle dünya çapında 260 bin megavat güç üretimi ekipmanı sağlamış bulunmaktayız."

Kömür konusunda da hem temiz hem de ileri düzey teknolojiler sunabildiklerini aktaran Wen Shugang, "Türkiye'de bir şirket kurmayı düşünüyoruz. İstanbul'da tescilli olan, Türkiye yasalarına uygun bir şirket kuracağız. Uygun bulduğumuz tüm projelere ortak olabiliriz." dedi.

İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (İSKEN) Üst Yöneticisi Sırrı Uyanık da gelişmekte olan ülkelerde kömüre yatırım hızının çok yüksek olduğunu söyledi.

Kömürün en önemli özelliğinin, kaynak çeşitlendirmesi olduğunu ifade eden Uyanık, "Kaynak çeşitlendirmesi denilince kaynakları birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı olarak görmek lazım. Türkiye gibi enerji zengini olmayan bir ülkenin bütün kaynaklara ihtiyacı var. Enerji güvenliğini sürdürülebilir olarak sağlamak önemli. Bunda ise kömürün önemli bir payı var." diye konuştu.

Dünya gündeminde iklim değişikliği konusunun bulunduğunu belirten Uyanık, kömürün en fazla kullanılan kaynaklardan olmakla birlikte, en uygun maliyetle tedarik edilebilen ve jeopolitik gelişmelerden en az etkilenen ürün olduğunu da sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler