7. Saraybosna İş Forumu

7. Saraybosna İş Forumu

Forumun ikinci gününde enerji, altyapı gelişimi ve tarım alanlarında paneller düzenlendi- Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak: - "Gelecekteki yatırımlar için ülkemizi hazır hale getirmeliyiz"

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl 7'ncisi organize edilen Saraybosna İş Forumu'nun ikinci gününde enerji, altyapı gelişimi ve tarım alanlarında paneller düzenlendi.

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankasının (IDB) düzenlediği ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu iş forumu kapsamında yabancı yatırımcılara hitap eden Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, bölgesel ve ekonomik işbirliğine büyük katkı sağlayan Saraybosna İş Forumu'nu desteklediğini söyledi.

Crnadak, Bosna Hersek devletinin ülkeye yatırım yapmak isteyen yatırımcılara iyi imkanlar sağlamak adına çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, "Gelecekteki yatırımlar için ülkemizi hazır hale getirmeliyiz." dedi.

Bosna Hersek'in, Çin ve Körfez ülkeleriyle de yakın ilişkiler kurmayı amaçladığını kaydeden Crnadak, en yakın zamanda bu ülkelerle farklı alanlarda ortak projeler yürütmek istediklerini aktardı.

Crnadak, özellikle ulaşım alanında gerçekleştirilecek projelerle Bosna Hersek'e daha fazla turist çekilebileceğine işaret ederek, foruma katılan tüm konuklara teşekkür etti.

Bu arada, dün başlayan forum bugün de farklı alanlarda düzenlenen panellerle devam etti.

"Bölgede enerji sektörü: İmkanlar ve teşvikler" başlıklı panele katılan Bosna Hersek'teki Alman Ekonomi Ofisi Temsilcisi Guenther Neubert, Almanya'nın Bosna Hersek'in en önemli yatırım ortağı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki işbirliğinin enerji alanında da sürdüğünü söyledi.

Neubert, "Almanya'nın, yatırımlar anlamında Bonsa Hersek'i tercih etmesinin en önemli sebepleri döviz kurlarının istikrarlı olması ve Batı Balkan pazarına yakınlığını. ifadesini kullandı.

Çinli "Gezhouba" firmasının yöneticisi Lv Zexiang de Avrupa ülkelerine yatırım yapmak istediklerini ifade ederek, bu ülkelerin yatırım koşullarını ve süreçlerini kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti.

Bosna Hersek'te termik ve hidroelelektrik santraller kurulmasına yönelik yatırımlar yapan İngiliz "EFT" firmasının yöneticisi Vuk Hamovic ise enerji alanında Bosna Hersek'te son derece iyi yatırım alanları bulunduğuna işaret ederek, burada inşa ettikleri termik santralin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.


- Altyapı gelişimi ve tarım panelleri


Forum kapsamında düzenlenen "Altyapı gelişimi: Küresel sorunlar ve yaklaşımlar" başlıklı panelde konuşan Çin'in Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Xiong Tao da dünyanın en büyük demiryolu hatlarından birini inşa etmeyi başardıklarını ve bu şekilde sekiz ülkeyi birbirine bağladıklarını vurgulayarak, demiryolu altyapısının geliştirilmesi noktasında yeni yatırım ortakları aradıklarını kaydetti.

Çin Yol ve Köprüleri Şirketi Genel Müdürü Zhang Xiaoyuan ise Sırbistan'da projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Bosna Hersek'te de altyapının geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası Bosna Hersek Temsilcisi Ian Brown da Bosna Hersek'te demiryolu ulaşımının son derece kısıtlı olduğuna dikkati çekerek, "Geçen yıl ulaşım hatlarının iyileştirilmesine yönelik projeler yapmak istedik ancak özel ve devlet yatırımcılarının sahip olduğu sermayeler birbirinden çok farklı." dedi.

"Tarım ve gıda: Kendine yetebilen alanlar oluşturmak" başlıklı panelde konuşan Boşnak kökenli boksör Adnan Catic de Saraybosna'da bir enerji içeceği fabrikası kurduğunu ifade ederek, ilerleyen dönemde Bosna Hersek'teki içme suyu kaynaklarının kullanımına yönelik projeler de geliştireceklerini ifade etti.

Bosna Hersekli yağ üreticisi Bimal firmasının Genel Müdür Yardımcısı Seval Suljkanovic ise ülkesinin tarım alanında zengin olduğunu belirterek, "Yüzde 50'sinin ekilebilir olduğu bir milyon hektarlık yeşil alanımız mevcut." dedi.

Bahreynli milletvekili Jamal Davud Salman da genç girişimcilerin tarım alanına daha çok yatırım yapması gerektiğini ifade ederek, Bahreyn ve Bosna Hersek arasındaki uçak seferlerinin azlığının gıda ihracatına olumsuz yansıdığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :