66. Hasat Bayramı

66. Hasat Bayramı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:- "Et ve Süt Kurumu karkas eti 22 liradan piyasa vermeye başladı. Yurt dışından ithalatımız devam ediyor. Bosna'dan da etlerimiz gelmeye başladı"- "Tarımın önemini kavramayan toplumlar bu yüzyılda ciddi problemlerle

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumunun karkas eti 22 liradan piyasaya sunmaya başladığını belirterek, "İthalatımız devam ediyor. Bosna'dan da etlerimiz gelmeye başladı." dedi.

Çelik, Polatlı Tarım işletmesi Müdürlüğünde düzenlenen Hasat Bayramı töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Et ve Süt Kurumunun karkas eti 22 liradan piyasa sunmaya başladığını belirten Çelik, "İthalatımız devam ediyor. Bosna'dan da etlerimiz gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.

Polatlı'nın tahıl ambarı bir ilçe olduğuna dikkati çeken Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen bu kutlamaların son derece anlamlı olduğunu söyledi.

Tarımsız, ekmeksiz, buğdaysız olmayacağını dile getiren Çelik, "21. yüzyılın tarım yüzyılı olacağına inanıyoruz. Çiftçinin kıymeti artacak. Dünyanın gidişatı bize bunu net bir şekilde ifade ediyor. Tarımın önemini kavramayan toplumlar bu yüzyılda ciddi problemlerle karşı karşıya kalacaklar. 34 ülkede gıdaya ekmeğe ulaşmakta zorluk çekiliyor. 80 ülke suya ulaşımda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Tarımın kıymetini bilmeme anlayışı dünyada devam ederse dünyayı gıda savaşları bekliyor." diye konuştu.

Çelik, toprağı korumanın önemine değinerek, bir santimetre toprağının oluşmasının yüzyıllar aldığını belirtti.

- "Atıl durumdaki bütün topraklar ekilecek"

TBMM'ye bir yasa gönderdiklerini bildiren Çelik, "Toprağın tapusu sende olur bende olur. 780 bin kilometrekarenin tapusu 78 milyonun. Dolayısıyla 'Ben toprağı ekmiyorum benim buna ihtiyacım yok' dedirtmeyeceğiz. Atıl durumdaki bütün topraklar ekilecek. Sen ekmiyorsun, devlet ektirecek bankaya da kiranı yatıracak. Ama mutlak bütün topraklarımızın ekilmesi, üretime katılması konusunda çok canla başla bir çalışmayı hem yasal düzenleme olarak hem bakış açısı olarak gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum." dedi.

Çelik, anız yakıldığında tarlanın tümden öldürüldüğüne dikkati çekerek, "Ekolojik dengeyi bozarsak yalnız tarımı değil insanlığın geleceğini de tehlikeye atmış oluruz." diye konuştu.

Tarıma dayalı endüstriye geçişin de gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "2 milyon hektar arazide doğal afetlerle karşı karşıyayız. bunlardan biri kuraklık. 64 ilimizde don ve benzeri iklim şartlarından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Tam 461 bin çiftçimizin bu yaşanan doğal afetlerden dolayı bir mağduriyeti oluşmuş durumda. Bunu Bakanlar Kuruluna arz ettik. Buradaki mağduriyetlerin kısmen de olsa önüne geçme konusunda bakanlık olarak üzerimize düşen gayreti göstereceğimizi bilmenizi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Çelik, havza bazlı üretim ve destekleme modeline geçilmesinin planlandığını da bildirdi.

Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğüne ait sığırcılık ve tohum hazırlama tesisleri ziyaret eden Çelik, yetkililerden tesisler hakında bilgi aldı.

- "Buğday üretimimizi 5 milyon daha artırmamız gerek"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise alın terinin karşılığını çiftçinin aldığını belirterek, Hububat Bayramı'nın hayırlara vesile olmasını diledi.

Hububatın dünyada da değerli bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Dünyada gelişmiş olan ülkelerin hububat üretiminde de önde olduğunu görüyoruz. Ülkemize baktığımızda da bizim coğrafyamız buğday ve koyun üretimine çok uygun. 115 milyon ton bitkisel üretimimizin yaklaşık 35 milyon tonu buğday. Buğday üretimimizi 5 milyon daha artırmamız gerek bunun içinde topraklarımızı korumalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, bu sene kuraklıkla karşı karşıya kalındığına işaret ederek, çiftçilerin borçlarına uzun vadeli yapılandırma istediklerini dile getirdi.

Öte yandan Hasat Bayramı'ndan önce Polatlı Ticaret Borsasını ziyaret eden Çelik, laboratuvarlar hakkında bilgi aldı. Ticaret Borsasında satış gerçekleştiren Çelik, çiftçilerleri de dinledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :