"6-7 Ekim olayları"nın yaralarını devlet sarıyor

"6-7 Ekim olayları"nın yaralarını devlet sarıyor

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine önceki yıl 6-7 Ekim'de yaşanan olaylarda tahrip edilen okul ve kütüphanelerin yerine daha fazlası yapılıyor- Terör örgütü yandaşlarının saldırıları nedeniyle Siirt'te hasar gören 13 okuldan 11'i onarıldı, 14 ye

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Siirt'te önceki yıl 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen saldırılarda tahrip edilen okul ve kütüphanelerin yerine yenileri inşa ediliyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulunca 6 Ekim 2014'te yapılan "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bundan böyle her yer Kobani'dir" açıklaması üzerine izinsiz gösteriler düzenlenmişti.

2 polisin şehit olduğu, Diyarbakır'da 3 arkadaşıyla yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü'nün de aralarında bulunduğu 31 kişinin hayatını kaybettiği, 221 vatandaş ile 139 polisin yaralandığı olaylarda, çok sayıda özel ve kamu binası, iş yeri, banka, okul ve araç zarar görmüştü.

Olaylarda tahribata uğrayan yerler, devletin sağladığı imkanlarla bir bir onarılarak yeniden hizmete açılırken birçok ilde zarar gören kamu binalarının yerine fazlasıyla yenileri yapılıyor.

- Yaralar sarılıyor

Siirt'te İl Halk Kütüphanesi ve 13 okulun yanı sıra, Halk Eğitim Merkezi, 4 sağlık merkezi, bir acil sağlık istasyonu ve erkek öğrenci yetiştirme yurdunun ateşe verildiği saldırıların yaraları da devlet tarafından sarılıyor.

Terör örgütü yandaşlarının saldırılarının büyük zarara neden olduğu Siirt'te hasar gören 13 okuldan 11'i onarıldı, 14 yeni okul yapıldı ve 16 okulun da inşaat çalışmaları sürüyor.

Olaylarda ateşe verilen Siirt İl Halk Kütüphanesi'nin yerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca eskisinden 5 kat büyük ve 5 katlı bir kütüphane yapılması için de çalışmalara başlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kentte 7 zenginleştirilmiş kütüphane hizmete alındı, 3 kütüphane için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, kentte Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve sivil toplum kuruluşları tarafından da kütüphane yapıldı.

- "Kitapla anılmak istiyoruz, silahla, bombayla, terörle değil"

İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün kente verdiği zararın, misli ile hizmet verilerek telafi edilmeye çalışıldığını belirterek bu sayede vatandaşların mağdur olmasının önüne geçildiğini söyledi.

Siirt'i eğitimle ön planda tutmak istediklerini vurgulayan Suay, kentte halkın kitaba önem verdiğini, terörle okuyarak mücadele ettiğini ifade etti. Suay, şöyle devam etti:

"Allah'a çok şükür, ilimizde en ufak bir olayın olmamasının en büyük etkenlerinden biri eğitimdir ve okumanın faydasıdır. Biz kitapla anılmak istiyoruz, silahla, bombayla, terörle değil. Kitap ve eğitim ile de anıldığımız sürece önümüzün her zaman açık olacağına inanıyoruz. Kentte zarar gören 13 okul yerine 30 okul, yakılan kütüphane yerine 12 kütüphane yapılıyor. Kütüphane yakmak, okul yakmak hiç kimseye bir şey kazandırmaz."

Suay, okulları zengin kütüphanelere kavuşturmayı planladıklarını anlatarak bu kapsamda yakılan kütüphanenin yerine yapımı süren kütüphaneye ek olarak ellerinden geldiğince her okula bir kütüphane açmayı hedeflediklerini vurguladı.

- 14 okul yapıldı, 16'sının yapımı sürüyor

Suay, kentteki olaylar sırasında bir anaokulu ile Hürriyet Ortaokulu ve Halk Eğitim Merkezinin kullanılamaz hale geldiğini, 11 okulda da hasar oluştuğunu anımsatarak kullanılamaz durumda olan okul binalarının yıkıldığını bildirdi.

11 okuldaki hasarın onarıldığını ve hizmet verir hale getirildiğini aktaran Suay, Milli Eğitim Bakanlığınca kente aktarılan 186 milyon lira ile 14 okulun yapımının tamamlandığına, yakılan Hürriyet Ortaokulu dahil 16 okulun inşaatının sürdüğüne dikkati çekti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ise Siirt'te yakılan halk kütüphanesinin yerine 5 kat daha büyük ve 5 katlı yeni bir kütüphane yapımı için proje hazırlandığını aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak kütüphanesinin tam teşekküllü olacağını vurgulayan Uslu, yeni kütüphane binası tamamlanana kadar İl Halk Kütüphanesi'nin geçici binada hizmet vereceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :