53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

Afganistan Devlet Başkanı Ahmadzai: - "Terör zamanımızın en büyük sınavı"- Irak Başbakanı İbadi: - "DEAŞ, Müslümanların düşmanıdır"

MÜNİH (AA) - Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai, terörizmin bu çağın en büyük sınavı olduğunu ve mücadelenin kuşaklar boyunca sürebileceğini belirtti.

Ahmadzai, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, yeni dünya düzeninin yapıcı ya da kötü olmasını tüm ülkelerin birlikte belirleyeceğini ifade ederek "Terör zamanımızın en büyük sınavı." dedi.

Afganistan'ın bu mücadelede en ön safta yer aldığını dile getiren Ahmadzai, sadece kendilerinin değil tüm dünyanın özgürlüğünü koruduklarını, terörizmin hiçbir ülke sınırında durmadığını söyledi.

Ahmadzai, Terörün ve uyuşturucu ticaretinin birbiriyle bağlantılı olduklarına dikkati çekerek terör örgütlerinin düzenden nefret ettiğini, bu nedenle yönetim eksikliği bulunan bölgelerde etkili olduğunu vurguladı.

"Hepimiz aynı gemideyiz, ya birlikte yüzer ya da birlikte batarız" diyen Ahmadzai, terör gruplarıyla barış sağlanamayacağını ve gelecek günlerde ya da aylarda bu grupların 11 Eylül benzeri yeni büyük bir eylem yapmalarından da endişe duyduğunu aktardı.

Dünya ülkelerinin terörizme karşı mücadelede birlikte hareket etmelerinden büyük memnuniyet duyduklarına işaret eden Ahmadzai, "Sadece ülkeler değil, toplumlar da bir arada durmalı." dedi.

Ahmadzai, askeri güce ihtiyaç olduğunu ancak sadece askeri çabaların yeterli olmadığını söyleyerek siyaset olarak teröre dayanan diğer bazı ülkelerle ilişkiler kurmanın da en büyük sınavlardan biri olduğunu, şu ana kadar terörizme karşı mücadelede çok şey yaptıklarını ancak hala yapılacak çok şey bulunduğunu kaydetti.

Teröre ve uyuşturucu ticaretine karşı mücadelenin başarılı olmaya başladığını ve birçok Afganın ülkesine döndüğünü ifade eden Ahmadzai, devletler topluluğunun desteğine hala ihtiyaç duyduklarını ve gelecek kuşaklar için başarılı olmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

- Irak Başbakanı Haydar el-İbadi

Ahmadzai'den sonra konferansta konuşan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise terör örgütü DEAŞ'a karşı elde ettikleri askeri başarılardan söz ederek özellikle Musul'un doğu kesimini tümüyle bu örgütten geri aldıklarını, batı kesiminde de başarıya ulaşmak üzere olduklarını anlattı.

İbadi, Irak Silahlı Kuvvetlerinin cesur mücadelesiyle Irak topraklarının neredeyse tümünün özgürlüğüne kavuşturulduğunu belirterek devletler topluluğunun desteğine de teşekkür etti.

"DEAŞ, Müslümanların düşmanıdır. Diğer dinlere mensup insanlardan çok daha fazla Müslüman öldürmüştür" diyen İbadi, bu nedenle tüm dünya ülkelerinin bu tehdide karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

İbadi, DEAŞ'ın insanları canlı kalkan olarak kullandığını, devlet binalarını, hastaneleri ve camileri bombaladığını, müzelere ve sanat eserlerine hasar verdiğini, şimdi ise yaralarını sarmaya başladıklarını ve ülkedeki altyapıyı yenilemek istediklerini aktardı.

Irak'ın yeniden demokrasiye kavuştuğunu ve insan hakları ihlallerini yakından takip ettiğini dile getiren İbadi, Irak'ın bütçesinin yüzde 93'ünün daha önceleri petrolden sağlandığını, bunun şimdi yüzde 50'lere düştüğünü söyledi.

İbadi, Irak'taki farklı grupların ve Peşmergelerin de kendilerine teröre karşı mücadelede yardımcı olduklarına işaret ederek komşu ülkelerle ve Arap ülkeleri ile de işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.

"DEAŞ'ı parçalayacağız" diyen İbadi, 1 yıl önce birçok kişinin başarılarına inanmadığını ancak artık ülkede güvenliği halkın da desteğiyle yeniden sağladıklarını ve bunun bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :