53 Arakanlı Müslüman gence Türkiye Bursları verildi

53 Arakanlı Müslüman gence Türkiye Bursları verildi

YTB Başkan Yardımcısı Gündoğar:- "Geçtiğimiz yıllarda 10-15 civarında Rohingya Müslümanı gence Türkiye'de eğitim imkanı verildi. Buraya gelebilenler eğitime başladı. Ama bu yılki vahim gelişmeler neticesinde gerek Avrupa'daki gerekse komşu ülkelerdeki Roh

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar, geçen yıllarda yaklaşık 15 Arakanlı Müslüman gence Türkiye Bursları ile eğitim imkanı sağlandığını belirterek "Bu yılki vahim gelişmeler neticesinde gerek Avrupa'daki gerekse komşu ülkelerdeki Rohingya STK'larıyla iş birliği halinde kapsamlı bir çalışma yürüttük. Türkiye Cumhuriyeti olarak, Myanmar, Bangladeş ve Pakistan'dan 53 Rohingya Müslümanı genci, YTB eliyle burslandırdık." dedi.

Gündoğar, YTB'nin yabancı öğrencilere Türkiye'de eğitim alma imkanı sağlayan "Türkiye Bursları"nı ve bu kapsamda Arakanlı Müslüman öğrencilere yönelik çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye Burslarının önemli ayaklarından birinin, savaş ve çatışma içindeki bölgelerden kaçmak zorunda kalan, eğitim hakkından mahrum bırakılan gençlerin yükseköğretime kazandırılması olduğunu vurgulayan Gündoğar, "Afganistan, Yemen, Suriye, Filistin, Bosna Hersek, Somali, Sierra Leone, Liberya gibi birçok ülkede bu çalışmaları yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Nerede bir mazlum varsa oraya el uzatıyoruz. Körelmiş vicdanlara inat din, dil, ırk ve bölge fark etmeksizin tüm mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

YTB'nin bu çalışmaları yürütürken Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) gibi kurumlarla hareket etmeye çok önem verdiğini belirten Gündoğar, "TİKA ve AFAD gibi kurumlarımız acil yardım ve altyapı yardımlarına ağırlık verirken YTB olarak biz de eğitim, kültür ve sosyal alanlardaki çalışmalarımızla ülkelerin geleceğini inşa edecek kadroları yetiştirmeye çalışıyoruz. Maarif Vakfımız da artık alanda önemli bir aktör olarak yer almaya başladı. Onu da unutmamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

- "53 Rohingya Müslümanı genci burslandırdık"

Türkiye Bursları projesinin, Türkiye'nin dünyada "eğitim üssü" olmasını hedeflediğine dikkati çeken Gündoğar, "Türkiye Burslarının yürürlüğe girdiği 2012 yılında yaklaşık 25 bin olan uluslararası öğrenci sayısı bugün dört kat artarak 100 bini geçmiş durumdadır." ifadelerini kullandı.

Arakanlı öğrencilerin de yararlandığı Türkiye Burslarına her yıl yaklaşık 180 ülkeden başvuru alındığını vurgulayan Gündoğar, "Dünyada yaşanan ekonomik, siyasi, askeri gelişmeler, terör, doğal afet ve salgın hastalıklar gibi durumlar karşısında kontenjan planlamalarımızı bu gelişmeler ışığında gözden geçiriyoruz. Tarih ve medeniyetimizin bize yüklediği sorumlulukla bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz." diye konuştu.

Gündoğar, Arakan'daki durumun daha çok kötüleşmesi üzerine Arakanlı Müslüman gençlere yönelik başlatılan özel çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Geçtiğimiz yıllarda 10-15 civarında Rohingya Müslümanı gence Türkiye'de eğitim imkanı verildi. Buraya gelebilenler eğitime başladı. Ama bu yılki vahim gelişmeler neticesinde gerek Avrupa'daki gerekse komşu ülkelerdeki Rohingya STK'larıyla iş birliği halinde kapsamlı bir çalışma yürüttük. Myanmar, Bangladeş ve Pakistan'dan 53 Rohingya Müslümanı genci YTB eliyle Türkiye Cumhuriyeti olarak burslandırdık."

Arakanlı Müslüman gençlerin önce Türkçe öğreneceğini, daha sonra üniversite öğrenimlerinin başlayacağını belirten Gündoğar, "Devletimiz acil insani yardım konusunda nasıl kapsamlı ve hızlı bir çalışma yürütmek suretiyle dünyada yüzümüzü ağarttıysa uzun vadede Arakan'da yakılan köyleri yeniden inşa edecek, örselenmiş mazlumların yaralarını sararak bölgeyi yeniden ayağa kaldıracak kadroları yetiştirmeye de o derece önem vermektedir. Yaşadığımız tecrübeler göstermiştir ki insana ve eğitime yapılan yatırımlar en kritik yatırımlardır." diye konuştu.

Burs verilme sürecinin, bu gençlerin üniversitede okuyacağı bölümlerin özel olarak Arakan'ın ihtiyaçları gözetilerek planlandığını ifade eden Gündoğar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak hem de Arakanlı Müslümanların tezlerini uluslararası kamuoyuna anlatacak kadroların yetiştirilmesini hedefledik. O yüzden bölüm planlamalarını yaparken sadece inşaat, ziraat ve tıp gibi bölümlerle sınırlamadık kendimizi. Geleceğin öncü ve liderleri olacak gençleri başta gazetecilik, siyaset bilimi, insan hakları olmak üzere bilgisayar mühendisliği, iktisat, işletme gibi alanlarda da yetiştireceğiz. Bazıları çıkıp 'Myanmar, Arakan neresi' diye sorabilir. Arakan, belki fiziki coğrafyada uzak görünebilir ama gönül coğrafyamızda bize çok yakındır. Türkiye yedi düvele karşı kurtuluş mücadelesi verirken özellikle 1919-1924 yılları arasında Hindistan başta olmak üzere, Pakistan, Bangladeş, Seylan ve Güney Asya'dan gönderdikleri yardımlarla bu insanların bizim yanı başımızda olduklarını unutmamak lazım."

- Türkiye Mezunları

YTB koordinasyonunda yürütülen Türkiye Bursları çalışmalarının önemli ayaklarından birinin "Türkiye Mezunları"na yönelik çalışmalar olduğunu vurgulayan Gündoğar, öğrenimini tamamlayan öğrenciler için her yıl kapsamlı mezuniyet törenleri düzenlediğini hatırlattı.

Gündoğar, "Halihazırda 160 ülkeden 100 bin kişilik bir 'Türkiye Mezunları' ailesi bulunmaktadır. Dünyanın neredeyse bütün ülkelerine dağılıp oralara katkı sunan ve bunu yaparken de Türkiye'den izler taşıyan mezunlarımızla iletişimimiz her zaman devam etmektedir. YTB, 2017'yi mezun yılı ilan etmiş olup yıl sonuna kadar dünyanın 40 notasında 'Mezun Buluşmaları' düzenlemeyi ve bu ülkelerde mezun dernekleri kurmayı hedeflemektedir." diye konuştu.

- "Türkiye Yeniden: Büyük Mezun Buluşması"

Türkiye Mezunları ile iş, kültür, sanat ve siyaset dünyasını bir araya getirmeye yönelik sektörel ve tematik mezun buluşma programları yapmayı planladıklarını söyleyen Gündoğar, "Dünyaya, yeni pazarlara açılmak isteyen iş adamlarımız açısından Türkiye Mezunlarının büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin güzide üniversitelerinden mezun olmuş Türkiye'yi, Türkçeyi ve Türk kültürünü çok iyi bilen bu mezunlarımız aracılığıyla karşılıklı olarak hem mezunlarımızın hem de Türk şirketlerinin karlı çıkacağı ekonomik ilişkilerin temelleri atılabilir diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Gündoğar, önceki yıllarda Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan milletvekili, bakan, iş insanı, akademisyen, gazeteci ve sanatçıların dünyanın dört bir yanından katılacağı "Türkiye Yeniden: Büyük Mezun Buluşması"nın 25 Kasım'da İstanbul'da düzenleneceğini duyurdu.

Bulundukları ülkelerde Türkiye'nin gönül elçileri olan "Türkiye Mezunları"nın Türkiye ve birbiriyle bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen "Büyük Mezun Buluşması"na herkesi davet eden Gündoğar, mezunların iletişimlerini sürdürmeleri için Türkiye Mezunları internet sitesinin "https://turkiyemezunlari.gov.tr" adresinde hizmete girdiğini belirtti.

Gündoğar, mezunların Türkiye ile irtibatlarını korumaları, Türk dili ve kültürüyle bağlarını sürdürmeleri ve ülkeler arası ilişkileri geliştirme amacıyla kurulan internet portalında uluslararası etkinliklerin, bölgesel projelerin ve mezun buluşmaları gibi kariyer ve iş birliği fırsatlarının da duyurulacağını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :