5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

İran Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Mousavi:- "Bu yılın sonuna kadar yenilenebilirde 100 megavatlık kurulum gerçekleştireceğiz, gelecek yıl ise 700 megavatlık temiz enerjiyi hayata geçireceğiz"

ANKARA (AA) - İran Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Sayed Moslem Mousavi, İran yenilenebilir enerji piyasasının gelişmeye açık bir piyasa olduğunu belirterek, "Bu yılın sonuna kadar yenilenebilirde 100 megavatlık kurulum gerçekleştireceğiz, gelecek yıl ise 700 megavatlık temiz enerjiyi hayata geçireceğiz." dedi.

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin ikinci gününde, "İran Özel Oturumu" paneli, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Özata'nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Mousavi, İran'ın yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik kapasitesindeki payını 2025'e kadar yüzde 1,8'e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

İran yenilenebilir enerji piyasasının gelişmeye açık bir piyasa olduğunu dile getiren Mousavi, şöyle konuştu:

"Bu yılın sonuna kadar yenilenebilirde 100 megavatlık kurulum gerçekleştireceğiz, gelecek yıl ise 700 megavat temiz enerjiyi hayata geçireceğiz. Orta vade planında 2020'ye kadar rüzgarda 5 bin megavat kurulum kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. İran'da 2025 yılına kadar ise 10 bin megavatlık temiz enerji kurulu gücünü sisteme dahil etmeyi planlıyoruz."

Mousavi, Türk şirketleri ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ile de işbirliklerini sürdürüceklerini vurguladı.

- "5 bin megavat mümkün görünmüyor"

TES Ltd. Şirketi Genel Müdürü Ali Sarıgöz, İran'ın 2020'ye kadar 5 bin megavat rüzgar kapasitesini kurmak istediğini ama finansman konusunda ambargolar sürdüğü için sorun yaşandığını söyledi.

İran'ın şu an için Türkiye'nin 20-25 yıl gerisinde olduğuna dikkati çeken Sarıgöz, "İran'da bu 5 bin megavatı kurmaları şu an için imkansız gibi görünüyor. 2 bin megavat 2020'ye kadar mümkün ama devletin bir teminat vermesi gerekiyor ve aynı zamanda Merkez Bankasının da desteği olacak ki yatırımcı yatırımını yapabilsin. Yabancı yatırımcı ekonominin stabil olmasını, devlet tarafından projelerin desteklenmesini bekliyor." diye konuştu.

- Ölçümler tamam

İran'ın ilk rüzgar projesini gerçekleştiren İran merkezli MAPNA Group şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Akbar Adibfar da İran'ın yenilenebilir enerjide potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Adibfar, özelikle ülkenin doğu ve batı kesimlerinin rüzgar enerjisi kurulumuna tahsis edilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Bunun için gerekli rüzgar enerjisi ölçümleri yapıldı, ülkenin elektrik alım garantisi ise 20 yıllık süreçler üzerine kurulu, potansiyelin değerlendirilmesi için tarifenin yüzde 30 oranında artırılması da mümkün oluyor." dedi.

- "Bir yıl içinde türbinleri kurabilirsiniz"

İspanya merkezli Kintech şirketinin Ülke Müdürü İskender Kökey ise İran'ın rüzgarda teknik kapasitesinin 40 bin megavat, cazip kapasitesinin ise 15 bin megavat seviyesinde bulunduğunu aktardı.

İran'a yaptıkları küçük çaplı yatırımlardan sonra oradaki bürokratik süreçlerin hızlı işlediğini ve yasa koyucuların bu anlamda sorun çözücü bir şekilde davrandığını anlatan Kökey, "Finansman sorununu da çok kısa süre içinde çözeceklerini biliyorum. Bugün düğmeye bastığınızda, İran'da bir sene içerisinde rüzgar türbinlerini kurabileceğiniz bir sistem var." ifadelerini kullandı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :