5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız:- "Şu an (elektrik kapasitesinde) 78 bin hedefini gerçekleştirdik, amacımız 120 bin kurulu güce ulaşmak, 48 bin megavatlık rüzgar potansiyelinin 20 bin megavat

ANKARA (AA) - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin elektrikte kurulu kapasitesinin şu an 78 bin megavat olduğunu, 2023'te bu rakamın 120 bin megavata ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde konuşan Altunyaldız, enerji sektöründe önemli paradigma değişikliklerinin yaşandığını ifade etti. Artık kamunun özel sektörle birlikte hareket ettiğini dile getiren Altunyaldız, "Birlikte yürüyoruz, sorunlarımızı birlikte çözüyoruz. Bu şekilde sadece geçen sene bin megavatlık ilave kurulu güç rüzgar enerjisine eklendi. Bu çalışma anlayışına devam edeceğiz." dedi.

Türkiye'nin enerji alanındaki 2023 hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Altunyaldız, "Şu an 78 bin hedefini gerçekleştirdik, amacımız 120 bin kurulu güce ulaşmak, 48 bin megavatlık rüzgar potansiyelinin 20 bin megavatını 2023 yılına kadar gerçekleştirmek istiyoruz. Beraber çalışarak gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Altunyaldız, son dönemde enerji alanında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli, yerli enerji kaynaklarından üretim ve nükleer enerji başlıklarının ön plana çıktığını ifade etti.

- "Enerji endüstrisini desteklemeye devam edeceğiz"

Altunyaldız, enerjinin artık üretimle entegre olduğunu ve Türkiye'nin de 27 çeyrektir büyümesini sürdürdüğünü hatırlattı.

Türkiye'de son 13 yılda ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüme gerçekleştiğini aktaran Altunyaldız, "Sanayi üretimi yüzde 5,3 büyüdü. Sanayi üretimiyle enerji arasında entegrasyon var, enerji tedarikini zamanında yapamazsak günlük hayat ve üretim aksıyor." dedi.

Altunyaldız, enerji endüstrisi, makina, ekipman ve teçhizatın Türkiye'de üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Enerji endüstrisini de yerli ekipman üretimini de teşvikle, Ar-Ge yatırımlarının desteklenmesiyle, beşinci bölge destekleriyle, kurumlar vergisi indirimleriyle, stopaj desteği ve vergi indirimleriyle desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Yerli kaynaklardan elektrik üretiminin ağırlık kazanması ve yenilenebilir enerjinin elektrikteki payının yüzde 30'a çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Altunyaldız, Türkiye'nin enerji üretim ve dağıtım merkezi olma konusunda iddiası bulunduğunu ve sektörde atılan olumlu adımların yatırımları hızlandıracağını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :