5 milyonluk vurgun iddiası

5 milyonluk vurgun iddiası

Belediye otobüsünde çalışan sözleşmeli şoförler isyan etti. Maaşlarında ve mesai ücretlerinde haklarını alamadıkları iddia eden şoförler, şimdiye kadar içeride kalan haklarını geri istediklerini dile getirdi.

Şoförler alamadıkları paraların toplamının yaklaşık 5 milyon TL civarında olduğunu iddia ediyor.

Belediyenin şehir içi toplu taşıma biriminde çalışan otobüs şoförleri, haklarını alamadıkları gerekçesiyle isyan etti. Eski Garaj otobüs hareket merkezinde bir araya gelen şoförler gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Haklarının gasp edildiğini iddia eden bir şoför, “Biz belediyede çalışan şoförleriz. Belediye’nin özelleştirme adına verdiği halk otobüsü diye şahıs şirketi adı altında çalışmaktayız. Bizim maaşlarımız 1650 TL, ancak bizim maaşlarımız bankalara yatırılırken asgari ücret üzerinden yatırılıp üzerinin tahsilatı da kıdem tazminatı adı altında yatırılıyor. Böylece bizim haklarımızdan kısıtlama yapılmaya çalışılıyor. Resmi tatillerde çalıştık. Resmi tatillere de herhangi bir mesai yazılmadı. Bu denetleme sonucunda bu durum tespit edildi. Bu durumdan dolayı bize 2014 ve 2015 yıllarının tatil mesaileri verildi. Hatta onda da birçoğumuza eksik verildi. Bunun yanında ilk defa Mart ayında bir bordro düzenlendi. Bu bordroda da bize asgari ücret üzerinden ücretlerimiz yapılmış. İçeriğine hemfikir olduğumuza dair, bizim altına imza atmamız istendi. İmza atmak istemeyen arkadaşlarımız işten çıkarılmakla tehdit edildi. Bizim maaşımızı, kıdem tazminatımızı harcamaya çalışıyorlar” dedi.

‘ŞOFÖRLER ÜZERİNDEN 5 MİLYONLUK VURGUN İDDİASI’

Şirket sahibinin usulsüzlük yaparak kendisine rant sağladığını iddia eden şoförler, “Şirketin sahibi iki tane garajımıza gitmiş. Henüz buraya gelmedi. 5 milyona yakın vurgun olduğunu tahmin ediyoruz. Şirkete her yıl girdi çıktı yapıyor. Bize tazminat vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizim göçmen gelen Suriyeliler kadar değerimiz yok. Biz yetkililerden maaşımızın fiyatının ne olduğunu belirlemesini, mesailerimizi istiyoruz. 3 farklı Belediye otobüsü çalışanı var. Diğerleri 8 saatten 15 dakika fazla sürünce mesai alıyor. Biz 11 saat sürüyoruz mesai alamıyoruz. En kötü arabaları kullanıyoruz, en bozuk hatlar bizde, kafamıza silah dayanan biziz, dayağı yiyen biziz, bıçaklanan biziz ama en düşük maaşı alan da biziz. En düşük olmasına rağmen hala kesinti yapılıyor” diye konuştu.

‘İŞTEN ÇIKARILMA İLE TEHDİT EDİLDİK’

Duruma tepki gösterdikleri için işten çıkarılma ile tehdit edildiklerini de söyleyen şoförler, şunları kaydetti: “Biz Şirket sahibi C.D’den zekat istemiyoruz. Biz sadece hakkımız ne ise onu istiyoruz. Fotoğraflarımızı çekmişler, işten çıkarılacaklar diye. İmzalamayan herkesi işten çıkaracaklarını söylüyorlar. Biz hakkımızı aradığımız için işten çıkarılacaksak, çıkarılalım. Belediye’yi arıyoruz, bizi ilgilendirmez, sizin patronunuz C.D. diyorlar ama cezaya gelince kesiyorlar cezayı. Belediye otobüsünde her hangi bir problem olduğunda sanayiye götürmemize izin vermiyorlar, kendi tamirhanelerine gönderiyorlar. Orada da piyasa fiyatının 3 katına bunu yaptırmak zorunda kalıyoruz”  Sami Gediz-Memleket