5 adımlı reformda neler var?

5 adımlı reformda neler var?

2023 yılında AK Parti tarafından açıklanan seçim beyannamesi ve 2023-2026 Orta Vadeli Programı, bir dizi önemli reformu içeriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, reformların belli bir takvim çerçevesinde hayata geçirileceğini belirtti. Bu reformlar, ev kadınlarından memurlara, işçilerden annelere, emeklilik bekleyenlerden Bağ-Kur'lulara kadar geniş bir kesimi ilgilendiriyor.

1. Reform: Ev Kadınına Sosyal Güvence ve Erken Emeklilik

Yeni uygulama, çalışma imkanı bulamayan veya emeklilik için yeterli primi olmayan ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem öngörüyor. Devlet, ev kadınlarının isteğe bağlı prim ödemelerinin üçte birini karşılayacak. Bu sayede ev kadınları, prim ödemelerinin sonunda sosyal güvencenin yanında emeklilik hakkına da sahip olacaklar.

Ev kadınları, primlerini tamamladıklarında Bağ-Kur kapsamında 5400 gün şartını yerine getirerek emeklilik hakkına kavuşacaklar. Ayrıca anneler için yıpranma benzeri prim gün sayısı desteği ve yaş indirimi de söz konusu olacak.

2. Reform: Bağ-Kur Priminde 7200 Güne Düşüş

Bu reform, 8 Eylül 1999 öncesinde Bağ-Kur emeklilik şartlarının kadınlar için 7200 gün, erkekler için ise 9000 gün olarak uygulandığı döneme odaklanıyor. Yapılacak düzenleme ile bu prim ödeme gün sayısı 1800 gün (5 yıl) azaltılarak 7200'ye düşürülecek. Bu değişiklik, basit usulde vergilendirilen küçük esnaf için geçerli olacak ve emeklilik şartını yerine getirmiş olan birçok küçük esnafın hemen emekli olmasını sağlayacak.

Bu düzenlemeden, SSK'lı olarak çalışan ve daha sonra Bağ-Kur'lu olan sigortalılar da 7200 günle emekli olabilecekler.

3. Reform: Tamamlayıcı Emeklilik ile İkinci Maaş

Bu reform kapsamında tüm çalışanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ikinci bir emeklilik imkanına kavuşacaklar. Çalışanlar ve işverenler, sisteme prim ödeyecek ve devlet katkısı da sağlanacak. Böylece emekli olduklarında hayat standartlarını koruyabilecekler.

BES sisteminde emeklilik için 10 yıl ve 56 yaş yeterli olacak. Bu sayede sigortalılar, emekliliklerinin yanı sıra ikinci bir maaş alma imkanına sahip olacaklar.

4. Reform: Uzaktan ve Esnek Çalışma

Pandemi sürecinde yaygınlaşan uzaktan çalışma, yeni düzenlemelerle birlikte daha detaylı bir şekilde ele alınacak. Esnek çalışma modelleri, mesai saatleri ve uzaktan çalışma kuralları düzenlenecek. Memurlar için de esnek çalışma modelleri uygulanabilecek.

Çalışma saatlerinde herhangi bir düşüş olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmamış olsa da, dünya genelindeki eğilimlere paralel olarak bu konuda da değişiklikler gündeme gelebilir.

5. Reform: Ek Gösterge 3600 Olacak

Kamu çalışanlarının maaş ve ikramiye belirleyen ek gösterge, 3600'e çıkarılacak. Bu değişiklik, 1. dereceye ulaşan tüm memurları kapsayacak ve daha önceki ek gösterge değişikliği gerekliliğini ortadan kaldıracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.