45 yıldır türbedarlık yapıyor

45 yıldır türbedarlık yapıyor

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Arif Kalender, babasının vasiyetiyle devraldığı Şah Kalender Veli Türbesi'nin bakım işlerini, 45 yıldır kendi imkanlarıyla sürdürüyor- Sele Mahallesi Muhtarı Kalender:- "Allah bir 45 yıl daha ömür verse yine bu işi yapar

ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Arif Kalender, çocuk yaşlarda vefat eden babasının isteği üzerine devraldığı Şah Kalender Veli Türbesi'nin bakım ve temizlik hizmetlerini, yaklaşık yarım asırdır sürdürüyor.

Çubuk'un Sele Mahallesi'nde muhtarlık görevini de sürdüren Kalender, Türk mutasavvıf Ahmet Yesevi'nin talebelerinden olduğu bilinen Şah Kalender Veli'ye ait türbenin bakım ve temizlik işlerini kendi imkanlarıyla yapıyor.

Her sabah erken saatlerde türbeye giderek, iç temizliğinin yanı sıra yeşil alanlarının da bahçıvanlık işlerini yerine getiren Kalender, aynı zamanda ziyaretçilere rehberlik yaptığı türbedeki gönüllü görevini 45 yıldır aralıksız sürdürüyor.

- 5 asırlık aile geleneği

Arif Kalender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce kaybettiği babası Mustafa Kalender'in vasiyetiyle türbenin bakımını yapmaya başladığını ve o günden bu yana hiç ara vermeden görevini sürdürdüğünü söyledi.

Kalender, türbenin Selçuklular dönemine ait olduğunu, 1994 yılında da Koruma Kurulu kararıyla 1. Derece Anıt Eser olarak tescillendiğini ve 1999'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildiğini anlattı.

Sele Mahallesi'nin 5 dönemdir muhtarlığını da yaptığını anımsatan Kalender, mahallelinin kışları köyden göç ettiğini ancak kendisinin türbedeki görevleri nedeniyle hiçbir yere gidemediğini belirtti.

- "Allah bir 45 yıl daha ömür verse yine bu işi yaparım"

Türbenin yaz ve kış ziyaretçisinin eksik olmadığını dile getiren Kalender, 500 yıla uzanan türbedarlık geleneğini devam ettirdiğini ve 45 yıldır türbenin anahtarını taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 500 yıldır Kalender ailesi olarak türbenin bütün bakımını ve gözetimini bizim aile yapıyor. Kalender Veli'nin torunlarından olduğumuz için soyadımız da Kalender olarak konulmuş. Dedem Hüseyin Kalender'den sonra babam Mustafa Kalender'e ve babamın, 8 yaşımdayken hastalanması üzerine de ben bakıyorum. Her sabah ezanıyla birlikte kalkıp, türbeyi açıyorum. Önce çevre düzenlemesini daha sonra içerinin temizliğini yapıyorum. Buranın yaz kış ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Ziyaretçilerden bazıları kurban keserler, onlara yardımcı olurum. Dualarını ve hizmetlerini yaparım. Bugüne kadar hiçbir kimseden hiçbir kuruluştan yardım almadan tek başıma bu hizmetleri sürdürüyorum.’’

Kış aylarının sert geçmesi nedeniyle mahalle sakinlerinin şehre göçtüğünü anlatan Kalender, "Herkes gidiyor ama ben gitmiyorum, türbeyi yalnız bırakmıyorum. Sadece yaşamsal ihtiyaçlarımız için her hafta perşembe alış veriş için ilçe merkezine gidiyorum." dedi.

"Allah bir 45 yıl daha ömür verse yine bu işi yaparım" diyen Kalender, türbenin bakımının, kendisine manevi olarak büyük haz verdiğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :