"40 Ağa Kırkpınar'da"

"40 Ağa Kırkpınar'da"

Edirne'de, Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği'nce, "40 Ağa Kırkpınar'da" etkinliği düzenlendi

EDİRNE (AA) - Edirne'de, Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği'nce, "40 Ağa Kırkpınar'da" etkinliği düzenlendi.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen yöresel kıyafetli yağlı güreş ağaları, dernek binasının bahçesinde toplandı.

Ağalar buradan davul-zurna ekibi ve Türk bayrağı taşıyan pehlivan eşliğinde Atatürk Anıtı'na yürüdü.

Anıta çelenk sunulmasının ardından Edirne Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Etkinliği izleyen vatandaşlar bandonun seslendirdiği söz ve bestesi Beyazıt Sansı'ya ait Kırkpınar Marşı'na eşlik etti.


- Seyfettin Selim: "Ağalık önemli bir görevdir"


654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenlenen etkinlikte eski ve yeni yağlı güreş ağaların bir araya gelerek kaynaştığını söyledi.

Ağaların birbirine sahip çıkması gerektiğini belirten Selim, "Amacımız birlik ve beraberlik içerisinde bulunmaktır. Ağalık önemli bir görevdir. 'Ağalık yapacağız' diye inat yapmayacağız. Daha önce bir arkadaşımız girdi, paralar verdi, bir sene yaptı bıraktı. Amacımız burada yıkım yapmak değil, ağalık yapmaktır. Biz arkamızdan gelenlere Kırkpınar'ın duygularını yaşatmaya çalışıyoruz. Benim karşıma sekiz, on tane ağa çıksın, biz ağalığı verelim amacımız o. Bana bir tane ağa 'hazırım ağam' desin, bayrağı hemen teslim ederiz. Baktım olmuyor seneye yine ağalığı ben alırım. Kırkpınar ağalığı, Kırkpınar'a yakışır şekilde yapılmalıdır" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Ali Gürbüz bu yıl sahaya çıkacak, nelere düşünüyorsunuz?" sorusuna Selim, "Benim bütün pehlivanlara sevgim var. Kim adam gibi, delikanlı gibi güreşiyorsa hepsine sevgim var. Yeter ki pehlivanlar çıktığı her güreşi tarihe yakışır şekilde yapsınlar. 'Erken bırakayım da güreş bitsin' şeklinde yapmasınlar. Bütün ağaların hedefi Kırkpınar'da ağa olmaktır, bütün pehlivanların hedefi de Kırkpınar'da başpehlivan olmaktır. Ali Gürbüz iyi bir pehlivan ama diğer pehlivanlar da Kırkpınar'a hazır. Başpehlivanlık hak edene yakışır" yanıtını verdi.

"Geçmiş yıllarda başpehlivana otomobil vermiştiniz, bu yıl verecek misiniz?" sorusu üzerine Selim, şunları kaydetti:

"Mehmet Yeşil, Recep Kara'yı yenmişti. O zaman araba aldık. Güreşler beni tatmin edecek. Recep ve Mehmet'in güreşi kıran kırana bir güreşti. Öyle 'yat yere de puan alayım öyle başpehlivan olayım', korkak güreşe araba maraba vermem, tebrik bile etmem. Kırkpınar'a yakışır güreşsin pehlivan elimizden geleni yaparız."

Selim, Edirne'ye ve Kırkpınar'a sevgisinden dolayı da kente kadın ya da yaşlı sığınma evi hizmeti veren bir bina yaptırmayı düşündüğünü kaydetti.

"40 Ağa Kırkpınar'da"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :