4. Dünya Gökoğuz Kongresi

4. Dünya Gökoğuz Kongresi

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon:- "Türk dostlarımız ve ortaklarımızın sayesinde Gökoğuz Yeri özerkliğini kazandı"

KOMRAT (AA) - Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Gökoğuz Yeri’nin özerklik kazanmasında büyük katkısı olduğunu söyleyerek, “Türk dostlarımız ve ortaklarımızın sayesinde Gökoğuz Yeri özerkliğini kazandı.” dedi.

Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Başbakan Binali Yıldırım, Moldova Başbakanı Pavel Filip ve Gökoğuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile Komrat'ta yapılan 4. Dünya Gökoğuz Kongresi'ne katıldı.

Dodon, yaptığı konuşmada Türk heyetinin Gökoğuz Özerk Yeri’ne gelerek Hıdrellez ve Aziz Georgi günü ile bayram havası estirdiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sayesinde 22 yıl önce bu özerk bölgenin kurulduğunu belirten Dodon, “Türk dostlarımızın, ortaklarımızın sayesinde Gökoğuz Yeri özerkliğini kazandı. Elbette Gökoğuz kültürü ve gelenekleri Moldova topraklarında oluştu. Bu bizim ortak vatanımız. Moldova Cumhuriyeti, Gökoğuzlar ile hepimizin vatanıdır. Moldova çok ilerleyecek, ama hep beraber olursak.” dedi.

Her zaman Gökoğuz halkının yanında olduğunun altını çizen Dodon, özerklik ile ilgili bazı mevzuat boşlukları olduğunu aktardı. Dodon, Gökoğuzların hakları ile ilgili parlamentoda bazı yasa tasarılarının beklediğini ve bunların yasalaşması için elinden geleni yapacağını dile getirdi.

Gökoğuzların tarih boyunca Moldova’da hep önderlik yaptığını belirten Dodon, ilk olarak Gökoğuzların Rumenlerin baskısına dur dediğini hatırlattı. Dodon, bu vatanseverliği için Gökoğuzlara teşekkür etti. Gökoğuzların sorunlarıyla yakından ilgilendiğini kaydeden Dodon, “Gökoğuzlar, devlette bütün düzeylerde temsil edilecektir. Gökoğuzlara devlette ve hükümette ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Gökoğuzların parlamentoda temsil edilmesi ile ilgili kota sorunun çözmek için kendisinin tasarı sunduğunu ifade eden Dodon, Gökoğuzların doğrudan milletvekili seçilme hakkı olması gerektiğini belirtti.

Dodon, 22 Mayıs’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceğini ve Erdoğan’ı da en kısa sürede Kişinev ve Komrat’ta görmeyi arzuladığını sözlerine ekledi.

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gökoğuz Özerk Yeri’nde yaşayan Oğuz boyuna mensup halka Gökoğuz adı veriliyor. Moldova parlamentosunun 1994’te Gökoğuzlara özerklik tanıyan yeni bir anayasayı kabul etmesiyle Gökoğuz Yeri’nin özerkliği, Moldova hükümeti tarafından resmen tanınmıştı. 200 bine yakın nüfusa sahip Gökoğuz Özerk Yeri’nde tüm etkinlikler Gökoğuz dilinde yapılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :