4. Afrika-Arap Zirvesi hazırlıkları

4. Afrika-Arap Zirvesi hazırlıkları

Fas, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Umman, "Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti"nin katılımını protesto ederek zirveden çekildiklerini açıkladı

MALABO (AA) - Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman, "Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti"nin katılımını protesto ederek 4. Afrika-Arap Zirvesi'nden çekildi.

Fas Göç İşleri Bakanı ve heyet başkanı Anis Biru, Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da gerçekleştirilecek zirve öncesi dışişleri bakanları düzeyindeki hazırlık toplantısında yaptığı konuşmada, Batı Sahra'daki Polisario Cephesi'nin 1976 yılında kuruluşunu tek taraflı ilan ettiği Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin katılmasına itirazda bulunduklarını bildirdi.

Organizatörlerin, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin zirveye katılımı konusunda ısrarcı olduğuna dikkati çeken Biru, ülkesinin zirveden çekilme kararı aldığını dile getirdi.

Biru, Fas heyetinin, Arap-Afrika blokunu başarıya ulaştırmaya çalışan ev sahibi ülke Etiyopya'nın çabalarının zarar görmemesi için zirveden çekildiğini vurguladı.

Suudi Arabistan'ın Kahire ve Arap Birliği Büyükelçisi Ahmed bin Abdülaziz Kattan ise ülkesinin Fas'ı desteklediği ve dayanışma içinde olduğunu göstermek için zirveden çekildiğini anlatarak, "Suudi Arabistan, Fas'ın egemenliğini hedef alan her türlü girişimi reddediyor." dedi.

Ekvator Ginesi'nin Batı Sahra'ya davet göndermediğini hatırlatan Kattan, toplantıların devam edebilmesi için çözüm olarak katılımcı ülkelerin masasında Batı Sahra bayrağına yer verilmesini önerdi.

BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Sani bin Ahmed Ez-Zeyudi de ülkesinin zirveden çekilme konusunda Fas ve Suudi Arabistan'ı desteklediğini duyurdu.

Bahreyn ve Umman adına yapılan açıklamalarda, bu iki ülkenin de zirveden çekilme kararı aldığı bilgisi verildi.

Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, Fas heyetinin bakanlar düzeyindeki 4. Afrika-Arap Zirvesi'nden çekildiğini açıklaması üzerine ertelenen toplantının yeniden başladığını ifade etti.

Zirveden çekilmeyen bakan ve heyetlere takdirlerini ileten Sabah, Fas'ın zirveden çekilmesi üzerine yaşanan anlaşmazlığın yarın yapılacak liderler düzeyindeki toplantıda ele alınacağını kaydetti.

Malabo'da geçen pazartesi günü başlayan ve iki gün süren dışişleri bakanları seviyesindeki toplantının ardından 4. Afrika-Arap Zirvesi'nin gerçekleştirilmesi öngörülüyordu.

Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'daki Polisario Cephesi'nin 1976'da tek taraflı ilan ettiği Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin, kısmen tanınan bir devlet olduğu biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :