32. İSEDAK Toplantısı

32. İSEDAK Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "2015 yılında küresel İslami finansın büyüklüğü, 2,1 trilyon dolara ulaştı. Biz bunları artık şu veya bu parayla değil, gelin bu paraları altına dönüştürelim ve altınla ifade edelim. Altınla bunu ifade ettiğimiz zaman işte o pa

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında küresel İslami finansın büyüklüğünün, 2,1 trilyon dolara ulaştığını belirterek, "Biz bunları artık şu veya bu parayla değil, gelin bu paraları altına dönüştürelim ve altınla ifade edelim. Altınla bunu ifade ettiğimiz zaman işte o para birimlerinin baskısı altında kalmayız, ondan bunu kurtarmış oluruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısının Açılış Oturumu'nda, 2012 yılında kabul edilen İSEDAK stratejisinin, bu çatı altında 1984 yılından beri kesintisiz süre gelen ekonomik ve ticari iş birliği faaliyetlerine yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

Stratejinin iki uygulama mekanizmasının çalışma grupları ve İSEDAK proje finansmanının başarılı şekilde işlediğini ifade eden Erdoğan, bunun teknik detaylarını tüm bakanların, teknokrat ve bürokratların yapacağını söyledi.

Sektörel çalışma gruplarının, stratejide ön görülen iş birliği alanlarında üye ülke uzmanlarını bir araya getirerek, devletler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımına katkıda bulunduğunu aktaran Erdoğan, özellikle çalışma gruplarında üzerinde tartışılıp karara varılan politika tavsiyelerinin, üye devletlerde uygulamaya geçirilmesinin, ülkelerin bu toplantılardan azami faydayı elde edebilmesi için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Üye ülkeleri, çalışma grupları ve İSEDAK proje finansmanından aktif şekilde yararlanmaya davet eden Erdoğan, aynı şekilde ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri ve ticaret hacminin de arttırılması gerektiğini söyledi.

- "Yüzde 6 oranında artış, mütevazi bir hedef"

Erdoğan, 2015 yılında 347 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, yüzde 20'yi aşan teşkilat içi ticaret oranına ulaşıldığını belirterek, yeni eylem programında gelecek 10 yıl içinde, teşkilat içi ticarette yüzde 6 oranında bir artışın hedeflendiğini ve bunun mütevazi bir hedef olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üye ülkelerin, ticaret alanındaki potansiyeli göz önüne alındığında atacağımız adımlarla, teşkilat içi ticaret oranını abartılı olmasın diye, arkadaşlar gerçi yüzde 30 gibi bir hedef koymuş ama ben bunun yüzde 25 olarak daha uygun olacağını düşünüyorum. Yani yüzde 25 gibi bir artışla bunu geleceğe taşıyalım. Yüzde 25 demek bir sınır değildir. Bunu yine yüzde 25'in üzerine taşıma kabiliyetini ortaya koymamız, şüphesiz ki daha başarılı olduğumuzun ifadesi olacaktır. Ama yüzde 25 adeta bizim olmazsa olmazımız olmalı.

Bu noktada, İSEDAK'ın ticaret alanında en önemli projesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Sistemi'nin fiiliyata geçmesi şarttır. Sistemin yürürlüğe girmesi için ilgili üye ülkelerin, güncel taviz listelerini, İSEDAK'a iletmeye davet ediyorum. Bunda artık gecikmeyelim. Üye ülkelerimizden, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'ne desteklerini arttırarak sürdürmelerini de istirham ediyorum."

Erdoğan, 13. İslam Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, anlaşmazlıkların çözümü için İstanbul'da bir tahkim merkezi kurulmasını teklif ettiğini hatırlatarak, bugün bunu tekrar ettiğini dile getirdi.

Bu çerçevede mayıs ayında düzenlenen 32. İSEDAK İzleme Komitesi'nde alınan karar gereği, TOBB ile İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın bir çalışma başlattığını anlatan Erdoğan, bu çalışmanın da süratle neticelendirilmesini diledi.

- "Gelin bu paraları altına dönüştürelim"

İslam ülkelerindeki mülteci ve zorunlu göç meselelerinin, geçen günlerde düzenlenen İSEDAK Yoksulluğun Azaltılması Çalışma Grubu'nda ele alınmasını çok anlamlı bulduğunu aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İslam ülkeleri olarak, ülkelerimizi küresel düzeyde yaşanan krizlere karşı daha dayanıklı hale getirmek mecburiyetindeyiz. Bu bağlamda, İslami finans, varlık temelli yaklaşımı ve ahlaki ilkelere verdiği önemle krizlere deva olacak çözümleri önemsiyorum. Onun için de sürekli, faizsiz, faizsiz, faizsiz bunu konuşuyoruz da burada bizler uluslararası döviz baskısından nasıl kurtulacağız? Bunu adımlarını atmakta fayda görüyorum.

Finans sektöründe, katılımcı finans anlayışının, para biriminde hatta altına endeksli bir adımın atılmasının çok daha isabetli olacağı inancındayım. İslami finans piyasasının hacmi, 2009'dan 20015'e kadar yılda ortalama yüzde 15'lik büyüme gösterdi. 2015 yılında küresel İslami finansın büyüklüğü, 2,1 trilyon dolara ulaştı. Biz bunları artık şu veya bu parayla değil, gelin bu paraları altına dönüştürelim ve altınla ifade edelim. Altınla bunu ifade ettiğimiz zaman işte o para birimlerinin baskısı altında kalmayız, ondan bunu kurtarmış oluruz. Bu adımı atmakta büyük fayda var. Bu sistemin potansiyelinin, mevcut rakamın çok daha üstünde, 7 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Konunun önemine binaen bu yıl ki bakanlar görüş alış verişi oturumunun temasının teşkilat üyesi ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi olarak belirlenmesini son derece isabetli buluyorum. Burada bunun tartışılması lazım."

İSEDAK kapsamında mali iş birliği alanında faaliyet gösteren, Menkul Kıymetler Borsaları Forumu ve İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumları Forumu'nun çalışmalarını da ayrıca takdirle karşıladığını aktaran Erdoğan, özellikle İSEDAK Gayri Menkul Kıymetler ve Altın Borsaları'nın kurulması yönündeki çalışmaları da yakından takip ettiğini söyledi.

Erdoğan, bütün bu çalışmaların kısa sürede sonuçlanarak, ülkelerin istifadesine sunulacağını ümit ettiğini dile getirdi.

(Bitti)

32. İSEDAK Toplantısı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :