30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 95. yıl dönümü törenlerle kutlandı

BURSA (AA) - Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Tören, Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Heykel semtindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Küçük ve Altepe, daha sonra törene katılan birliklerin ve vatandaşların bayramını kutladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili mesajı okundu.

Törende, Uluabatlı Hasan Anadolu Lisesi öğrencisi Baran Aydın, "Bir Bayrak Bir Rüzgar Bekliyor", Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Aleyna Yıldırım ise "Bu Vatan Kimin" isimli şiirleri okudu. Daha sonra Osmangazi Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Törende, Askeri Veteriner Okulu Merkez Komutanlığı ve Garnizon Komutanlığından Veteriner Binbaşı Fatih Köprülü günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin atılmasına vesile olan eşsiz zaferin 95. yıl dönümünü kutlamanın gururu içinde olduklarını belirten Köprülü, şunları söyledi:

"Bu zafer, ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milli birlik ve milli beraberlik ruhu içinde dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen, hürriyet ve bağımsızlık aşkıyla yanan bir milletin sarsılmaz azim ve inancının zaferidir. Bu zafer, ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen güçler tarafından hazırlanan Sevr Anlaşması'nın yırtılıp atıldığı, bu toprakların tek sahibi olan yüce Türk milletinin hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği, dünyanın bütün devletleriyle savaşarak bitkin düşen milletin 3 yıl, 3 ay ve 11 gün gibi uzun bir süre katlandığı sıkıntı, döküldüğü kanın bedeli olan tarihte bir benzeri bulunmayan eşsiz bir zaferdir.

Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşımızın en son ve şanlı sayfasını simgeleyen 30 Ağustos Zaferi, önderine inanmış yüce Türk milleti ve onun bağrından çıkan kahraman ordusunun, o günleri zor şartları ve kısıtlı imkanlarında tarihe yazdığı bir destandır. Bugün, bu topraklarda bağımsız bir devlet kurarak özgürce yaşıyorsak bunu, başta 30 Ağustos Zaferi ve vatan savunmasında gözünü kırpmadan hayatını feda eden aziz şehitlerimizle kahraman gazilerimize borçluyuz."

Tören geçişinin ardından kutlama programın sona erdi. Törene, Vali Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, milletvekilleri, siyasi parti, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Eskişehir

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tuna, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Çakacak, daha sonra kutlamaları Valilik binasında kabul etti.

Kutlama programına Atatürk Bulvarı'nda devam edildi. Burada Çakacak, Gülan ve Tuna, tören aracıyla askeri birliklerin ve vatandaşların bayramını kutladı. Protokolün şeref tribünündeki yerlerini almasının ardından askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, diğer ilgililer ile vatandaşlar katıldı.

- Çanakkale

Çanakkale'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çeşitli kurum ve kuruluşlar adına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Buradaki törenin ardından, Çanakkale Deniz Müzesi ve savaş gemileri, halkın ziyaretine açıldı.

Protokol üyeleri daha sonra törene katılan asker, muharip gaziler ve vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı. Saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zafer Bayramı mesajı okunduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri adına Deniz Binbaşı Mühendis Ümit Faraşoğlu konuşma yaptı.

Törenler kapsamında, Boğaz ve Garnizon Komutanlığınca gece de bando konseri gerçekleştirilecek.

- Balıkesir

Balıkesir'de, tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Kuvayımilliye Meydanı'na geçildi ve Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili İsmail Çoban askeri araç üzerinden halkı selamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Yarbay Celal Çınar, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan destansı bağımsızlık mücadelesi azizi milletimizin yokluklara rağmen sahip olduğu tüm imkanlarla donattığı ve kendi evlatlarıyla kurduğu ordu sayesinde 30 Ağustos zaferle taçlanmıştır." dedi.

Milletin en zor koşullarda dahi mucizelere yaratabildiğini istiklal ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya ispat ettiğini vurgulayan Çınar, "Bağımsızlığımızın teminatı olan Türk ordusu geçmişte olduğu gibi bugün de düşmanlarımızın hedefindedir. Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış Fetullahçı teröristler, 15 Temmuz 2016 günü Türk ordusunun şan ve şeref dolu tarihine kara bir leke sürmüştür. Türk tarihinde emsali görülmemiş bir şekilde milletine ihanet eden bu hainler karşısında Türk milleti adeta şahlanmış canı pahasına vatanına, cumhuriyete ve demokrasisine sahip çıkmıştır. Türk halkı millet iradesine vurulmak istenen prangayı fırlatmış, Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşını kazandıran asil kanın damarlarında dolaştığını tüm dünyaya göstermiştir." diye konuştu.

Güçlü bir orduya sahip olmanın önemini çok iyi bilen Türk halkının 15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrasındaki süreçte "Peygamber ocağı" olarak adlandırdığı Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatanını, milletini ve bayrağını milletinden aziz bildiği gerçek askerleri ile kendilerini 1 dolara satan hainleri birbirinden ayırt edip ordusuna sahip çıktığını aktaran Çınar, "Ordu-millet el ele anlayışı doğrultusunda emsalsiz basiretini bir kez daha göstermiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri yüce milletimizin emrinde ve görevinin başındadır. 30 Ağustos Zaferi, bu ülkenin birliğine, dirliğine kast etmeye çalışan şer odakları için ders olmalıdır. Buna en yakın örnek, 15 Temmuz darbe girişimine milletin ortaya koyduğu tavır, büyük taarruzun ne kadar diri olduğunu göstergesidir." dedi.

Kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.

- Kütahya

Kütahya’da Zafer Meydanı'ndaki törende, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Garnizon ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Tatkan ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Vali Nayir, Tatkan ve Saraçoğlu, Valilikte tebrikleri kabul etti.

- Yalova

Yalova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende önce, Vali Tuğba Yılmaz, Garnizon ve Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Ayhan Gedik ile Belediye Başkanı Vefa Salman, Atatürk heykeline çelenk bıraktı.

Daha sonra Vali Yılmaz, askerlerin, vatandaşların ve protokol mensuplarının bayramlarını kutladı.

Törende konuşma yapan Yarbay Hayrullah Şahin, Afyokkarahisar, Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son safhası 30 Ağustos Zaferi'nin, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasını oluşturduğuna dikkati çeken Şahin, şunaları kaydetti:

"Türk ulusunun gerçekleştirdiği bu kesin sonuçlu ve dünya tarihine de yeni bir yön veren bu zaferin eşine az rastlanır. Osmanlı Devleti'ni paylaşma gayretinde olan Batılı devletler bu savaşı dünya sonunda yakalamış ve ülkeyi yönetenlerin de aczinden yararlanarak Sevr Anlaşması ile hedeflerine ulaşmak istemişlerdir. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, işgal devletlerine karşı başlatmış olduğu Ulusal Bağımsızlık Savaşı, 30 Ağustos 1922 günü dünyanın en güçlü devletleri tarafından desteklenen işgalci Yunan ordusuna karşı kazanılmış Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile amacına ulaşmıştır."

Askeri birliklerin tören geçişleriyle sona eren törene, AK Parti Milletvekili Fikri Demirel, CHP Milletvekili Muharrem İnce, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Bilecik

Bilecik'te Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Vali Tahir Büyükakın, Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, diğer ilgililer ve vatandaşların katıldığı törende konuşan Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Müslüm Akdoğan, Türk milletinin tarihinin, anılmaya ve kutlanmaya değer büyük olaylarla dolu olduğunu söyledi.

Akdoğan, "Türk tarihinin en görkemli zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi, 'bağımsızlık' nedefine kilitlenmiş bir ulusun, yokluk içinde olmasına rağmen, azim ve kararlılıkla, karşısındaki büyük gücü eriterek askeri açıdan ulaştığı en yüksek noktayı ifade etmektedir." dedi.

Akdoğan, bu vatan için hayatını feda eden tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Bu zaferi bizlere armağan eden bu topraklar üzerinde özgürce yaşamamızı sağlayan, başta ulu Önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, tüm aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Vali Büyükakın, makamında tebrikleri kabul etti. Vali Büyüakın ve beraberindekiler daha sonra Bilecik Şehitliği'ndeki mezarlara çiçek bıraktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler