"3 Aralık Dünya Engelliler Günü"

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü"

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü:- "Bakanlığımız tarafından, doğuştan, doğum sırasında ve doğumdan sonra oluşabilecek sorunlara engel olabilmek amacıyla yeni doğan döneminde tarama çalışmaları yapılmaktadır. Bu tarama ve aşılama programlarıyla engelliliğe

İSTANBUL (AA) - İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, doğuştan, doğum sırasında ve doğumdan sonra oluşabilecek sorunlara engel olabilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan döneminde tarama çalışmaları yapıldığını, bu tarama ve aşılama programlarıyla engelliliğe sebep olacak hastalıklarla mücadele edildiğini bildirdi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünce "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, engelliliğin nedenlerinin büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğu kaydedildi.

Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında oluşan hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları gibi sorunların tümünün önlenebilir süreçler olduğu ifade edilen açıklamada, doğum sonrasında kazalar, insan eliyle bilerek ya da kaza sonucu oluşan psikososyal travmalar ve doğal felaketlerin de engelliliğe yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, "Bakanlığımız tarafından, doğuştan, doğum sırasında ve doğumdan sonra oluşabilecek sorunlara engel olabilmek amacıyla yeni doğan döneminde tarama çalışmaları yapılmaktadır. Erken yaş taramaları ve aşılamaları, yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve troid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından yürütülen bu tarama ve aşılama programlarıyla engelliliğe sebep olacak hastalıklarla mücadele edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

- Sağlık hizmetlerinde kolaylık sağlanıyor

Engelli bireylerin sağlık hizmetine erişiminin kolaylaştırılması için, sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edildiği, işitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere hastanelerde sağlık personeline işaret dili eğitimleri verildiği aktarılan açıklamada, poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edildiği anlatıldı.

Açıklamada, engelli vatandaşların sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde, gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemlerin yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanmakta. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından hasta hakları uygulamalarının açıklamasına yönelik sesli ve Braille alfabesi ile hazırlanmış hasta hakları dokümanları tüm hastanelerin hasta hakları birimlerinde halkımızın kullanımına sunulmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :