29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

İstanbul'daki kutlamalar kapsamında Vatan Caddesi'nde tören gerçekleştirildi- İstanbul Valisi Ali Yerlikaya:- "Kurtuluş Savaşı’nda birçok cephede yokluk içinde çetin bir mücadele veren milletimiz, erkek-kadın, genç-yaşlı ve çocuk demeden tarihte eşi görül

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever'in araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

52. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasındaki karma bando eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Cumhuriyetin 96. yıl dönümünün büyük bir kıvanç ve heyecanla kutlandığını belirterek, tüm İstanbulluların bayramını kutlayan Yerlikaya, Türk milletinin tarih boyunca hür yaşadığını anlattı.

Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Türk milleti 29 Ekim 1923 tarihinde hürriyet ve istiklaline asla pranga vurulamayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda birçok cephede yokluk içinde çetin bir mücadele veren milletimiz, erkek-kadın, genç-yaşlı ve çocuk demeden tarihte eşi görülmemiş bir kahramanlık sergilemiş ve bu mücadeleyi cumhuriyetle taçlandırmıştır. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kahraman milletimiz aynı zamanda dünyanın tüm mağdur, mazlum, soydaş ve kardeş topluluklarının da ilham kaynağı olmuştur. Tarihimizin en kapsamlı çağdaşlık hamlesi olan cumhuriyetimizin ilanı, insanımızın ufkunu genişletmiş; fikri hür, vicdanı hür nesillerin yetişmesini sağlamıştır."

Ali Yerlikaya, devletin cumhuriyetten aldığı güçle uluslararası camiada saygın bir yere sahip olduğunu ve Anadolu'nun her köşesindeki vatandaşına eşit mesafede duran bir yapıya ulaştığını söyledi.

Cumhuriyetin çalışmak, ilerlemek, yükselmek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak, birlik ve beraberlik ruhu demek olduğunu anlatan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet eşitlik, özgürlük demektir. İnsan haklarına saygılı olmak, demokratik bir anlayışa sahip olmak demektir. Sevgili gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.' diyerek, en büyük eseri olan cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Yurdumuzda barışın, özgürlüğün, egemenliğin, milli ve manevi değerlerimizin güvencesi olan sizler, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak, 2053 ve 2071 vizyonuyla geleceğe taşıyacaksınız."

Yerlikaya, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yaptıklarımızı asla kafi göremeyiz. Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz." sözlerini ilke edinerek; eğitim, bilim, teknoloji, kültür ve sanatta ilerlemek için, cumhuriyetin sarsılmaz değerleri ışığında, var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.

Cumhuriyet 100. yılına yaklaşırken İstanbul'da ve tüm yurtta milli mücadele heyecanıyla el ele gönül gönüle çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Ali Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kahraman ecdadımızın, bizlere bıraktığı en değerli miras olan cumhuriyetimizi, erdem ve faziletinden ödün vermeden yaşatmak, layık olduğu şekilde geleceğe aktarmak milli ödevimizdir. Bu bilinç ve inançla cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklalimizin tüm kahramanlarını, Gazi Meclisimizin tüm vekillerini rahmet ve saygıyla yad ediyorum. Ay yıldızlı bayrağımız uğruna şehit düşen, Gazi olan tüm vatan evlatlarına şükranlarımı sunuyorum. 96. yılımız kutlu olsun. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Sonsuza dek, cumhuriyet olsun."

- Ödül töreni, halk oyunları ve tören geçişi

Kutlama töreninde daha sonra, Cumhuriyetin 96. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Yerlikaya, İBB Başkanı İmamoğlu ve Orgeneral Avsever tarafından verildi.

Şiir yarışmasında birinci olan Kanuni Sultan Süleyman Ortaokulu öğrencisi Zehra Yukarıkozan, "Yaşatacağız Cumhuriyeti" adlı şiirini okudu. Törende daha sonra Halide Edip Adıvar Anadolu Lisesi öğrencileri ile Çamlıca Kız Anadolu Lisesi öğrencileri Karma Halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.

Törende, bando takımı eşliğinde kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri, jandarma ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri, muharip gaziler, izciler, bisikletli gruplar ve klasik araçlar geçiş yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da marşlar eşliğinde geçit törenine katıldı.

Asker, polis ve araçların geçişi, alanda bulunanlardan alkış alırken, törene büyük ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Vatan Caddesi'ni doldurdu.

Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar arama noktalarından aranarak alana alındı ayrıca, çevredeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :