29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Güney Afrika'da Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla kutlandı

PRETORYA (AA) - Güney Afrika'nın yürütme başkenti Pretorya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Afrika kıtasına ve özellikle Güney Afrika'ya yoğun şekilde yatırım yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ülkedeki çalışmalarını örnek gösteren Ülgen, "Güney Afrika, Türkiye'nin Sahraaltı'nda en fazla ticaret yaptığı ülke. Güney Afrika ile şimdiki ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda 2-3 katına çıkartılması gerekiyor." dedi.

Türk hükümetinin Swaziland ve Lesotho'da büyükelçilik açmaya karar verdiğini aktaran Ülgen, Güney Afrika'nın yasama başkenti Cape Town'da başkonsolosluk açılmasının hukuki altyapısının tamamlandığını ve yakında faaliyete geçirilmesi için gerekli adımların atıldığını dile getirdi.

Büyükelçi Ülgen, şunları kaydetti:

"Güney Afrika makamları onur konuğu olarak törenimize Adalet Bakanı'nı gönderdi. Benim için özellikle buradaki Türk toplumunun bayramı idrak etmesi, bir araya gelmesi, büyükelçilik çatısı altında birlik, beraberlik içinde olduğunu hissetmesi çok önemli. Türkiye'nin hem Afrika'da hem Sahraaltı Afrika'da Güney Afrika'yla olan ilişkileri üzerine konuştuk. Daha iyi ve daha çok neler yapabileceğimizi dile getirdik. Dostlarımız bizi teşvik ettiler. Türkiye'nin Afrika'daki başarılarından dolayı, özellikle kordiplomatikten katılan büyükelçi meslektaşlarımın çok büyük takdirlerine şayan olduk."

Güney Afrika Adalet Bakanı Tshililo Michael Masutha ise ülkesinin halkı ve devleti adına Türk devleti ve milletinin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamaktan büyük onur duyduğunu belirtti.

Masutha, Güney Afrika'nın Türkiye için büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, "Güney Afrika-Türkiye sosyal ve ticari ilişkilerinin büyümesi ve istenilen seviyeye gelmesini ümit ediyoruz.'' ifadesini kullandı.

Resepsiyona çok sayıda yabancı diplomat, Güney Afrikalı sivil ve askeri yetkililer ile Türk vatandaşları katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler