29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği tarafından resepsiyon düzenlendi

OTTAWA (AA) – Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümü, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında, Kanada'nın başkenti Ottawa'da, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği tarafından tarihi Landsdowne Binası'nda bir resepsiyon verildi.

Resepsiyona katılan Kanada'nın Somali asıllı Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Ahmed Hussen, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'ye iki kez gittiğini ve bugün Türk toplumu ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Türk halkını çok sevdiğini dile getiren Bakan Ahmed Hussen, "Kanada'da ve Türkiye'de bulunan tüm Türklerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Hussen, sözlerini Türkçe, "Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun" diyerek tamamladı.

- 2 bin 700 kilometre yoldan geldi

Newfoundland Eyaleti Meclis Başkanı Perry Trimper ise törene katılmak için 2 bin 700 kilometre yol katettiğini söyledi. Newfoundland eyaleti ile Çanakkale Savaşı'na dayanan tarihi ilişkileri bulunduğunu belirten Trimper, bu tarihi ilişkileri geliştirme arzusunun karşılıklı olarak paylaşıldığını kaydetti.

Trimper, Gelibolu'da Türk ve Kanadalı askerler arasında geçmişte yaşanan silahlı çatışmadan dostluk ilişkileri geliştirilmesine inandığını vurgulayarak, "Bu nedenle 2 bin 700 kilometre öteden St. John'dan özellikle geldim. Bugünkü törende burada Türk milletinin temsilcileri ile birlikte olmaktan büyük memnunluk duydum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal da törene katılan Türk ve Kanadalı yaklaşık bin davetliye teşekkür ederek, "Bugün bir uçtan diğerine Kanada'daki 60 binin üzerindeki Türk, ulusal günümüzü kutluyor. Çanakkale ruhu ile başlayan Türk milletinin diriliş ruhu, bugün devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Başbakan Trudeau'dan tebrik mesajı

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Türkiye ile Kanada'nın stratejik, ekonomik ve siyasi ilişkileri olan yakın iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirten Başbakan Trudeau, iki ülke arasında her alanda çok önemli işbirliği fırsatları bulunduğuna işaret etti.

- Bayrak çekme törenleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümü münasebetiyle Kanada genelindeki 20'yi aşkın kentte yaşayan Türk vatandaşlarının, bulundukları kentlerin belediyelerine yaptıkları müracaatlarla gerçekleşen bayrak çekme törenleri, kasım ayının ikinci haftası sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :