28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, vatandaşları nadir hastalıklar konusunda bilgilendirdi

İSTANBUL (AA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, 28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü kapsamında düzenledikleri etkinlikle vatandaşları "nadir hastalıklar" hakkında bilgilendirdi.

Galatasaray Lisesi önünde stant açan öğrenciler, "Nadir Hastalıkların Sesini Duyurmak İçin Bize Katılın" sloganıyla nadir hastalık farkındalığının önemini topluma aktarmaya çalıştı.

Etkinliğe katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nadir hastalıklar hakkında öğrencilerinin farkındalık yaratmaya çalıştığını belirterek, bu konuda dünyada ve Türkiye'de bilinçlenmenin çok az olduğunu söyledi.

Karaman, nadir hastalıkların binde bir görülen hastalık olduğunu anlatarak, "Avrupa'da 2 bin doğumda bir görülen hastalığa nadir hastalık deniyor. Nadir hastalıklar arasında dünyada 7-8 bin hastalık bulunuyor. Bunların yüzde 95'i tedavisiz. Maalesef tedavileri bulunamamış. Yüzde 80'i de genetik, yani ırsi kökenlidir. Hastaların çoğunluğunu da çocuklar teşkil ediyor. Öyle önemli bir konu ki erken teşhis yapılamadığı takdirde bu çocukların bir kısmı ömür boyu yaşayacağı hastalıklara yakalanıyor ya da ölüyor. İşte nadir hastalıkları halkımıza ve dünyaya duyurarak, bu konudaki ilaç endüstrilerini araştırma ve geliştirme yapmaları ve yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin bulunması için bu aktiviteyi yaptık" diye konuştu.

Etkinliğe katılan öğrenciler, nadir hastalıkla ilgili broşür dağıttı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :