28 Şubat davası

28 Şubat davası

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davada, sanıklarla avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi

ANKARA (AA) - 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçundan yargılandığı davada, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatlarının katıldığı duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, dönemin Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı emekli korgeneral Vural Avar esas hakkındaki savunmasını yaptı.

Suçlamaları kabul etmeyen Avar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) en küçük konular için dahi çalışma grupları kurulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Batı Çalışma Grubu (BÇG) dediğimizde, maalesef sizlere, müşteki avukatlarına, medyaya ne olduğunu anlatamadık. Bu da askere gelenlere, çalışma grubu adabını öğretmememizden kaynaklanıyor. BÇG maalesef, çok kişiyi rahatsız eden bir durumda cereyan etmiştir, yanlış anlaşılmıştır. BÇG'nin kuruluşunda görüşü alınan hiçbirimiz buna itiraz etmedik, komutanımızın emrini uyguladık. Ben kendi suçsuzluğuma inandığım kadar, kendi başkanlığımdan iddianamede adı geçen personelimin suçsuz olduğuna da inanıyorum. Mahkeme suçlu arıyorsa onların amiri olarak, benim olmam gerekir. Kaldı ki BÇG, yasa dışında faaliyet gösteren bir oluşum değil. TSK'da herkesin aşina olduğu bir grup çalışmasıdır."

Müştekilerin BÇG'den şikayetçi olduklarını, ancak BÇG'nin hangi eyleminden zarar gördüklerini zaman ve yer belirterek dile getirmediklerini öne süren Avar, "Ankara'ya geldiğimde ilk gördüğüm acayip şey, Kızılay'da aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağı yürüyen, boydan boya giyinmiş kız gruplarıydı. Başlarında tas gibi bir şey. Rivayete göre bu kişileri parayla dolaştırıyorlardı." diye konuştu.

- Tartışma

Avar'ın bu sözlerine bazı izleyiciler ve müşteki avukatları tepki gösterdi. Bir izleyici, "Kışla sanıyor burayı" derken, avukat Necip Kibar, "Tanklarınız çıktığı zaman korkmadık." dedi.

Bir başka avukat ise Avar'ın kendilerine hakaret ettiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, "Duruşmanın sonuna geldik. Bugüne kadar hiçbir avukatı dışarı çıkartmadım. Savunma hakkı kutsal. Bundan sonra müdahale ederseniz, dışarı çıkarmak zorunda kalırım. Sanık savunmasını yapamazsa dava uzar." dedi.

Müşteki avukatlarını dönen Avar, "Hakaret etmedim, belki sizlerin de tanık olduğu bir durumu anlatıyorum." ifadelerini kullandı. Başkan Yiğitsoy, Avar'ı, "Bana bak, oraya bakma. Savunmanı buraya yap." diyerek uyardı.

Avar, "Şayet bana müdahale olursa savunmamı başka güne bırakmak üzere çeker giderim." dedi.

Yiğitsoy, bu söze, "İster yapın, ister yapmayın." diye karşılık verdi.

- "İddianamenin yok sayılması gerekir"

Savunmasına devam eden Avar, "tesettürlü oldukları için üniversiteye alınmayanların dahi TSK ve BÇG'den şikayetçi olduklarını" kaydederek, "Bu husus tamamen YÖK'ün sorumluluğundadır. Yargı kararlarıyla ilgilidir." diye konuştu.

İddianameyi hazırlayan savcılar ile soruşturma dosyasına evrak gönderen eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin FETÖ'den tutuklandığını anlatan Avar, bu nedenle iddianamenin yok sayılması gerektiğini söyledi.

Avar, "28 Şubat davasının kumpas davalarının son halkası olduğunu" öne sürerek, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın 28 Şubat'tan "darbe" olarak bahsetmediğini savundu.

Dava dosyasında sanıkların lehine belgelerin olmadığını söyleyen Avar, "Bazı gazeteciler ve yazarlar algı operasyonunu kullanarak, bütün suçu askere yüklemişlerdir. Zaman geçtikçe 5'li şebekenin rolü ortaya çıkmış, bazı gazeteciler ve yazarlar, onların da suçunu ortaya çıkarmış ama siyaset bizimle yetinmeyi uygun görmüştür." iddiasını dile getirdi.

Suçsuz olduğunu belirten Avar, beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya daha sonra bir süre ara verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :