28. IGAD Olağanüstü Zirvesi

28. IGAD Olağanüstü Zirvesi

Zirvenin kapanış bildirisinde, Somali'ye destek vurgusu yapıldı- Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanom:- "Somali'nin istikrarı, IGAD üyelerinin istikrarının tamamlayıcısıdır"

MOGADİŞU (AA) - Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD), Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlediği 28. Olağanüstü Zirvesi sona erdi.

Zirvede, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve IGAD üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği, Arap Birliği ve Avrupa Birliğinden (AB) temsilciler yer aldı. Zirveye Sudan, Güney Sudan ve Cibuti devlet başkanları katılmadı.

Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed tarafından okunan kapanış bildirisinde, Somali'nin birliği, ülkede sağlanan güvenlik ve siyasetteki kısmi istikrarın desteklendiği ifade edildi. Bu ülkedeki cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçimlerin başarılı geçmesi konusunun önemine değinilerek, IGAD'ın bu konuda tüm gücünü sarf edeceği belirtildi.

Güney Sudan'daki iç savaşa da atıfta bulunulan bildiri metninde, IGAD'ın bu ülkede barış için ortaya koyduğu çabalara dikkat çekildi.

Bildiride, IGAD ülkeleri arasındaki ekonomik iş birliğinin ve bu ülkelerin ekonomik gücünün artması için Doğu Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin büyümesinin önemine de vurgu yapıldı.

- IGAD üyelerinden Somali'ye "sınırsız destek"

Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirvenin Somali'de düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

"Somali'nin istikrarı, IGAD üyelerinin istikrarının tamamlayıcısıdır." diyen Adhanom, Somali'ye sınırsız desteğin verildiği zirvenin sonuçlarından memnuniyet duyduğunu anlattı.

Eş-Şebab örgütünün dağlara çekilmesinin ardından ülkenin iyileşmeye başladığını ifade eden Adhanom, Somali'deki gelecek seçimlerin halkın, ülkenin bölgedeki konumunu almaya başladığı yönünde vereceği güçlü bir mesajı olacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :