27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Afrika Birliği Komisyon Başkanı Dlamini-Zuma'yı Filistin meselesine desteğinden ötürü "Kudüs Madalyası" ile onurlandırdı

KİGALİ (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin meselesine desteğinden ötürü Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'yı Kudüs Madalyası ile onurlandırdı.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de başlayan 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Abbas, İsrail'in Filistin'e yönelik uygulamalarını ve Gazze'deki ambargoyu kınadı.

Afrika Birliği ve Afrikalı liderlerin uluslararası platformlarda Filistin meselesine verdikleri desteği öven Abbas, komisyon başkanı olarak görev süresi dolan Dlamini-Zuma'yı Filistin meselesinde oynadığı rolden ötürü "Kudüs Madalyası" ile onurlandırdı.

Dlamini-Zuma ise bu zirvenin komisyon başkanı sıfatıyla katıldığı son zirve olacağını ifade etti.

- Komisyon Başkanlığı süreci

Komisyon Başkanlığına seçilebilmesi için adaylardan birinin 54 üye ülkenin üçte ikisinin desteğini alması gerekiyor.

Zirvede seçilen yeni başkan 2020 yılına kadar görevini yürütecek. Adayların yeterli oyu alamaması halinde ise seçimler, gelecek yıl ocak ayına ertelenecek ve birliğin merkezi olan Etiyopya’da yapılacak oturumda belirlenecek.

Dillere ve bölgeye göre bloklaşmanın yaşandığı seçimlerde, 2002'den bu yana genellikle Fransızca konuşan ülkelerin adayları kazanırken, sadece bir önceki seçimde İngilizce konuşulan Güney Afrika'nın adayı Dlamini-Zuma seçilmişti.

Afrika Birliği, 9 Temmuz 2002’de 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te kurulan Afrika Birliği Örgütünün yerini aldı. Fas hariç 54 Afrika ülkesinin üye olduğu birlik kıtanın entegrasyonu için çalışmalarda bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler