"25 Aralık darbeye teşebbüs" davası

"25 Aralık darbeye teşebbüs" davası

FETÖ/PDY'nin "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla, aralarında firari sanık Fethullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 san

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla aralarında firari sanık Fethullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davada tutuklu 7 sanığın bu hallerinin devamına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bin 453 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde iddianamenin okunmasına ara verilerek tutuklu sanıkların ve avukatlarının taleplerinin alınmasına geçildi. Sırayla söz alan tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Tutuklu sanıklardan Mustafa Demirhan, görev yaptığı dönemlerde herhangi bir idari soruşturma geçirmediğini belirterek, kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü. Demirhan, "Bana isnat edilen suçlama hakimlik ve savcılık kararlarını yerine getirmemdir. Savcılık makamı benim idari amirimdir. Onların kararını yerine getirmeseydim asıl suçu o zaman işlemiş olmayacak mıydım? Kaçma şüphesiyle neden tutuklu yargılanıyorum, bunu da anlayamıyorum. Benim pozisyonumda olup da tutuksuz yargılanan meslektaşlarım var. Ben de tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum." diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Fatih Yiğit de mali şubede komiser yardımcısı olarak görev yaptığını anımsatarak, kendisi hakkında tutuklu yargılamanın ağır bir tedbir olduğunu öne sürdü.

Duruşmada söz alan eski emniyet müdürü Kazım Aksoy, başka suçtan dolayı da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığını belirterek, "iki davadan yargılanıyorum. Kaçma şüphesi diye bir şey söz konusu bile değil. Her iki davadan da on bin sayfayı aşkın iddianame var. Benim bunları incelemem ve savunma yapmam gerekiyor. Maalesef cezaevinde, mahkemeye gelip gitmekten vakit bulamıyoruz ve yorgun düşüyoruz. Sadece savunma yapabilmek için tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum." ifadesini kullandı.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin henüz tamamen toplanmamış olması, şahit beyanları ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması nedeniyle tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmederek duruşmayı 27, 28 ve 29 Haziran'a erteledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler