23. Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı

23. Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız:- "Ülkelerin, özellikle de ulus devletlerin diplomasiye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var çünkü milletler arası etkileşim ve iş birliği artıyor"- "Öncelikle kendi ülkenizi ve halkınızı iyi bilmeniz gerekir, onlara g

ANKARA(AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "Ülkelerin, özellikle de ulus devletlerin diplomasiye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var çünkü milletler arası etkileşim ve iş birliği artıyor." dedi.

Dışişleri Bakanlığınca bu yıl 23'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı"nın açılış etkinliğine, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız'ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Direktörü Doç. Dr. Mesut Özcan, bakanlık çalışanları, diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda genç diplomat katıldı.

Yıldız, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın birçok ülkesinden gelen kıdemli ve genç diplomatları ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kendisi ve birçok meslektaşının da 28 sene önce bu akademide eğitime başladığını belirten Yıldız, bu kadar kişiye eğitim vermenin kolay olmadığını fakat şimdi bu girişimin meyvelerinin toplandığını anlattı.

Yıldız, Türkiye'nin özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin kapasite geliştirmesine katkı sağladığını söyleyerek genç diplomatların eğitiminin de bu çabaların bir parçası olduğuna işaret etti.

Dünya sisteminin değişmeye başladığı 1900'lü yıllarda entelektüeller arasında büyükelçiliklerin gerekli olup olmadığının tartışıldığını belirten Yıldız, "Son 20 sene, bu tartışmaların doğru olmadığını gösterdi. Ülkelerin, özellikle de ulus devletlerin diplomasiye her zamankinden daha çok ihtiyacı var çünkü milletler arası etkileşim ve iş birliği artıyor." ifadesini kullandı.

Ahmet Yıldız, konuşmasında genç diplomatlara seslenerek ülkelerini yabancı hukukta temsil etmek için her konu hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini vurguladı.

Yıldız, "Öncelikle kendi ülkenizi ve halkınızı iyi bilmeniz gerekir, onlara güvenmelisiniz. Herhangi bir ideoloji ya da ön yargıya sahip olmadan, ülkenizin ulusal çıkarını temsil etmelisiniz. İkinci olarak da yurt dışını bilmeniz gerekir. Diğer ülkelerin olanaklarını, hassasiyetlerini ve kültürünü öğrenmelisiniz. Ayrıca uluslararası ilişkilerde yeni önceliği de öğrenmeniz gerekir." dedi.

Diplomatlığın diğer birçok meslekle karşılaştırıldığında çok daha zor olduğunu fakat buna değdiğini söyleyen Yıldız, diplomatların sabırlı olması ve yeri geldiğinde özel hayatlarından fedakarlık yapması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin insani yardıma ihtiyaç duyan birçok ülkeye destekte bulunduğunu dile getiren Yıldız, ülkesinin insani yardımda dünyada ikinci, gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranlandığında ise birinci ülke olduğunun altını çizdi. Yıldız, Türkiye'nin insani yardım konusundaki çabalarından ötürü gurur duyduğunu ifade etti.

Ülkeler arasında karşılıklı diplomasinin önemli fakat yeterli olmadığını söyleyen Yıldız, ilişkilerde çok yönlü çaba ve diplomasinin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'nin de bu çok yönlü çabaların bir parçası olduğunu belirten Yıldız, ülkesinin bölgedeki birçok uluslararası organizasyonun kurucusu ve üyesi olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Direktörü Doç. Dr. Mesut Özcan da birçok ülke ve kıtadan çok sayıda katılımcının genç diplomat eğitim programında yer aldığını görmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek katılımcıların unutulmaz bir tecrübe kazanacaklarına inandığını kaydetti.

Program sırasında önceki yıllara ait eğitim çalışmalarıyla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.

Dışişleri Bakanlığınca bu yıl 3-23 Nisan'da 23'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı" kapsamında 63 ülkeden genç diplomatlar, deneyimli Türk meslektaşlarından diplomasinin inceliklerini öğrenecek. Uzmanlar, hariciyenin genç mensuplarına, dünyada öne çıkan siyasi ve ekonomik gelişmeler, Türk dış politikasının temel parametreleri, müzakere teknikleri ve liderlik konularında eğitim verecek. Genç diplomatların Türk kültür ve geleneklerini tanıması için de Konya, Kapadokya, Antalya ve İstanbul'a geziler düzenlenecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :