23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı

23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev:- "Biz Güney Gaz Koridoru ile yetinmek istemiyoruz. Daha da geniş coğrafyaya çıkmak istiyoruz. Bunun için de yeterli doğalgaz rezervimiz var"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile yetinmek istemediklerini, Azerbaycan doğalgazını daha geniş coğrafyalara ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'de düzenlenen 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın açılışına katıldı.

Burada konuşan Aliyev, 1994'den bugüne kadar Azerbaycan'da çok başarılı enerji politikası yürütüldüğünü, tüm projelerin başarıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Enerji projelerinin gerçekleştirilmesi için büyük çabalar harcandığını, yabancı ülkelerle işbirliği yapıldığını belirten Aliyev, yatırımcıların milyarlarca dolarlık sermayesinden verim sağladığını, petrol sektöründen elde edilen gelirleri petrol dışı alanlara yönelttiklerini kaydetti.

Bugün en önemli görevlerinin güçlü ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya ulaşmak olduğunu vurgulayan Aliyev, gelecekte petrol fiyatlarına bağımlılıktan kurtulmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru'ndan bahseden Aliyev, "Bu koridor bize hem Şahdeniz hem de diğer yataklardan çıkarılacak Azerbaycan doğalgazını dünya piyasasına çıkarma olanağı sağlayacak." dedi.

Güney Gaz Koridoru'nun tüketici ülkeler için ek doğalgaz kaynağı sağlayacağını ifade eden Aliyev, daha önce Türkiye ve Gürcistan ile yürüttükleri üçlü işbirliğini şimdi bazı Avrupa Birliği ve Balkan ülkelerinin katılımıyla büyüttüklerini söyledi.

Ülkesinin yeterli miktarda doğalgaza sahip olduğunu bildiren Aliyev, "Onaylanmış doğalgaz rezervimiz 2,6 trilyon metreküptür. Abşerov ve Ümit yataklarının işletilmesi yönünde hazırlıklar yapılıyor. Bu yataklarda iş başladığında Azerbaycan'ın doğalgaz üretimi daha da artacaktır. Biz Güney Gaz Koridoru ile yetinmek istemiyoruz. Daha da geniş coğrafyaya çıkmak istiyoruz. Bunun için de yeterli doğalgaz rezervimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Güney Gaz Koridoru'nda işlerin planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şahdeniz yatağı, Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projeleri zamanında tamamlanacak. Güney Gaz Koridoru hem ekonomik hem de güvenlik projesidir. Şimdi herkes ülkelerin enerji güvenliği olmadan ulusal güvenliğinin olmayacağını biliyor. Biz enerji faktöründen işbirliklerini geliştirmek için istifade etmeyi amaçlıyoruz. Enerji faktörü şantaj ve imtiyaz elde etmek amacıyla kullanılmamalıdır."

Daha sonra 30 ülkeden 240 şirket ve kurumun temsil edildiği fuarı gezen Aliyev, Türkiye Petrolleri (TP) standını da ziyaret etti. Aliyev, kendisini bilgilendiren TP Genel Müdürü Besim Şişman ve diğer yetkililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :