23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Shell'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Bounds:- "LNG genç bir sektörden bahsediyoruz. Ortadoğu'da çok daha genç. LNG piyasasında birdenbire birçok proje geliştirildi. Enerji dünyasında yaşanacak değişimde LNG önemli bir oyuncu olacak"

İSTANBUL (AA) - Shell'in küresel gaz piyasaları kıdemli başkan yardımcısı Roger Bounds, sıvılaştıırlmış doğalgaz (LNG) piyasasının çok genç olduğunu ve gelecek yıllarda enerji dünyasında yaşanacak değişimde önemli oyunculardan biri olacağını söyledi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Bounds, enerji piyasalarının dinamik bir değişim sürecinden geçtiğini ifade etti.

Bounds, LNG sektöründe hızlı bir büyüme olduğuna değinerek, "Çok genç bir sektörden bahsediyoruz. Ortadoğu'da çok daha genç. LNG piyasasında birdenbire birçok proje geliştirildi. Enerji dünyasında yaşanacak değişimde LNG önemli bir oyuncu olacak. Yeni yatırım kararları alındı ve piyasa bir anda sıkışmaya başladı. Önümüzdeki 10-15 yılda doğalgaz ve LNG piyasalarında büyümeler olacak. Bunu görebiliyoruz çünkü birtakım yatırım, üretim kararları alındı ve tesisler kurulmakta." dedi.

2020'li yıllar için yatırım kararlarının şimdiden verilmesi gerektiğinin altını çizen Bounds, "Projeleri hep konuşuyoruz ama tüketicileri konuşmuyoruz. Yeni piyasalarda, piyasaya yeni giren oyuncularda da artan bir talep var. Daha çok piyasa müşteri LNG talep ediyor. Vaktiyle LNG ihraç eden Malezya gibi ülkeler şimdi ithal ediyor. Mısır, Ürdün yeni oyuncular olarak piyasaya giriyorlar. Oyuncu sayısı zamanla daha da artacak." değerlendirmesinde bulundu.

Japon enerji şirketi Tokyo Gaz'ın yönetim danışmanı Shiragu Muraki de ABD'de yaşanan kaya gazı devriminin enerji piyasalarında birçok değişikliğe neden olduğunu vurgulayarak, "Gaz piyasalarında çeşitlendirme çok önemli ve kilit bir nokta. Var olan arz kaynaklarına yenileri eklenecek. Özellikle Rusya Asya'ya yöneldi ve bu çok önemli. Gaz piyasasında sözleşmeler ve fiyatlanmalar çeşitlenecektir. ABD ve Kanada'dan piyasaya girecek olan LNG miktarının 2025'e kadar 150 ile 180 milyon ton arasına yükselmesini bekliyoruz. ABD burada önemli. Asya'daki LNG sözleşmelerinin belirleyicisi de ABD olacak." diye konuştu.

Amerikan LNG şirketi Cheniere Marketing'in strateji departmanının başkan yardımcısı Andrew Walker da enerjide bir dönüşüm sürecinden geçildiğini belirtti.

Walker, LNG pazarında görülen değişikleri ABD'nin LNG ihracatının tetiklediğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"LNG sektörü yavaş gelişmiş bir sektör. Karşılıklı arz talebe dayalı bir şekilde başlamış, 2000'li yıllardan sonra daha esnek bir yapıya kavuşmuş. Spot LNG kargolarının taşınabilmesi açısından bir esnekleşme sonradan başlamış. Ürünün küreselleşmesi yönünde bir gelişim var. Böyle bir süreç söz konusu. ABD de bunu çok etkileyen bir ülke. Geleneksel olmayan gazlar ABD pazarını adeta sıfırdan yarattı. ABD küresel ve yerel piyasada artan talebi karşılayabilir diye düşünüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :