"22. Saraybosna Film Festivali"

"22. Saraybosna Film Festivali"

Yönetmenliğini Emre Konuk'un üstlendiği "Çırak", Avrupa prömiyerini festivalde gerçekleştirdi- Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay:- "Türk filmleri başarı sağladıkça bu tür festivallerde, yarışma dalında katılmayan filmler de davet ediliyor"- TRT T

SARAYBOSNA (AA) - Emre Konuk'un yönetmen koltuğuna oturduğu ilk filmi "Çırak" Avrupa prömiyerini, 22. Saraybosna Film Festivali'nde gerçekleştirdi.

Başkent Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'da gerçekleşen gösterim öncesi düzenlenen davete katılan Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin hem Bosna Hersek hem de Saraybosna için çok önemli olduğunu belirterek, "Her sene prestiji daha da artan bir festival bu. En büyük özelliği, Bosna savaşı sırasında başlamış ve devam etmiş olmasıdır. Yani o zor şartlar altında bu film festivali başlamış ve bugünlere kadar gelmiştir. Dolayısıyla farklı bir organizasyon." dedi.

Erginay, festivale Türkiye'den yoğun katılım olduğuna dikkati çekerek, festivali son iki yıldır Türk filmlerinin kazandığını dile getirdi.

Çırak filminin gösterimine de değinen Erginay, "Türk filmleri başarı sağladıkça bu tür festivallerde, yarışma dalında katılmayan filmler de davet ediliyor. Özel gösterim, dünya prömiyeri ya da bölgesel prömiyerlerle burada gösterime giriyorlar. Dolayısıyla başarı bunu da tetikliyor. Çırak filminin burada özel gösterimde olması güzel bir şey. Dolayısıyla yapımcı, yönetmen ve tüm oyuncuları tebrik ediyorum." diye konuştu.

- Şimşek: "Saraybosna halkı da aynı bizim halkımız gibi, her gece sokaklara çıkıp, demokrasi nöbetleri tuttu"

TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Halid Şimşek de TRT'nin Saraybosna Film Festivali ile yeni bir iş birliği planladıklarını dile getirerek, "2017'de TRT olarak, Saraybosna Film Festivaliyle bir takım iş birliklerine girmeyi düşünüyoruz. Çünkü Saraybosna bizim için çok önemli. Saraybosna şehri kardeş şehrimiz ve Saraybosna halkı bizim kardeşlerimiz." ifadelerini kullandı.

Bu yıl özel bir durum olduğunu aktaran Şimşek, şöyle devam etti:

"Malumunuz, çok kötü bir darbe girişimini atlattık hep birlikte. Burada Saraybosna halkı da aynı bizim halkımız gibi, her gece sokaklara çıkıp, demokrasi nöbetleri tuttu bizle birlikte. Biz de buna karşı teşekkür ifadesi olarak, bu sene de burada bazı etkinlikler yapmayı, son anda da olsa planladık ve filmlerimizle, organizasyonlarımızla buraya geldik. Bugün de TRT'nin ortak yapımcısı olduğu, genç yönetmen Emre Konuk'un Çırak filmi burada gösterilerek, Avrupa prömiyerini yapacak. Bu da bizim için ayrı bir gurur."

- "20 günlük kızımı bırakıp geldim"

Filmin yönetmeni Emre Konuk ise gösterimin ardından izleyicilere yaptığı konuşmada, 20 günlük kızını evde bırakarak, festivale geldiğini söyledi.

Çırak'ın ilk filmi olduğunu sözlerine ekleyen Konuk, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TRT'nin desteğiyle çekilen filmi, yaşadıklarından yola çıkarak gerçekleştirdiğini aktardı.

Emre Konuk, 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimine de işaret ederek, şunları söyledi:

"Kızımın doğumundan 10 gün evvel ülkem, tarihinin çok büyük bir travmasını yaşadı. Demokrasi karşıtı güçler, ülkemizin düzenini bozmak için kendi halkına silah doğrulttu. Filmimi, vatanını ve demokrasiyi korumak için hayatlarını kaybeden 239 şehit ve 2 bin 196 yaralı başta olmak üzere, gecelerini nöbet tutarak geçiren halkıma ve bu güzel şehirde bize destek olmak için sokağa çıkan Saraybosna halkına ithaf ediyorum."

Her yönetmenin ilk filminde, hayatının belli bir döneminden yararlandığını hatırlatan Konuk, kendisi 15 yaşındayken, hamile olan annesinin, hastanede radyasyonlu bir odaya girdiği için bebeğini kaybetmesi yüzünden, panik atak hastalığıyla tanıştığını söyledi.

- Çırak

Hakan Atalay, Levent Öktem, Çiğdem Selışık Onat, Tuğrul Çetiner, Sencar Sağdıç, Beran Soysal ve Nilüfer Açıkalın'ın rol aldığı filmin konusu kısaca şöyle:

"Orta yaştaki Alim, Yakub ustanın yanında on beş yıldır çıraklık yapmaktadır. Günlerini rutin bir şekilde geçiren Alim, artık rutin hayatından sıkılmıştır. Alim'in hayatı, takıntıları yüzünden değişecektir. LPG'li araçların güvenliği olmadığına dair izlediği bir haberden sonra, evini dükkanın yakınına taşımaya karar vermesi, onun için dönüm noktası olur."

Çeşitli etkinliklerin düzenleneceği festival, 20 Ağustos’ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :