22. Dünya Petrol Kongresi

22. Dünya Petrol Kongresi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic:- "Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz"- "Türk Akımı, özellikle Batı Balkan ülkeleri için çok önemli bir yatırım o

İSTANBUL (AA) - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, enerji konusuna ilişkin, "Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Seremonisi'nde konuşan Vucic, dünyanın birçok yerinde, özellikle de Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle ekonomik ve siyasi birçok yeni gelişmenin ortaya çıktığını belirtti.

Ülke güvenliğinin öneminin altını çizen Vucic, aynı zamanda sürdürülebilir enerji tedariğinin de en önemli dış politika önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Sırbistan'ın petrol ve doğalgaz bakımından ithalata bağımlı olduğunu dile getiren Vucic, "Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz." dedi.

Vucic, Sırbistan'ın enerji ihtiyacını çeşitlendirmek ve "güvenilir ortak" şeklinde görülmek istediğini kaydederek, ülkesinin yatırımın cazip hale getirilmesi, üretimin artırılabilmesi ve ağların geliştirilebilmesi için son dönemde birçok adım attığını ifade etti.

Enerji tedariğinin güvenliği söz konusu olduğunda, bölgedeki ülkelerin güvenli bir yatırım ortamı hazırlamaya çalıştıklarını belirten Vucic, "Türkiye'nin desteğinin ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye gerçekten bu anlamda en anahtar ülkelerden biri haline geldi." diye konuştu.

- Sırbistan'ın gelişme ve kalkınma kapasitesi

Ülkeler arasında "siyasi kardeşliğin" sağlanabilmesinin önemine değinen Vucic, Sırbistan'ın gelişme ve kalkınma kapasitesinin çok yüksek olduğunu bildirdi.

Vucic, geçiş hatları üzerindeki Sırbistan'ın bölgenin tamamen gelişebilmesi için çok önemli konuma sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Vucic, "Türk Akımı, özellikle Batı Balkan ülkeleri için çok önemli bir yatırım olacaktır. Biz bunun, interkonneksiyon ve gaz fiyatları söz konusu olduğunda çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerinin de çok önemli olduğunu düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Enerji çeşitliğine de vurgu yapan Vucic, arz-tedarik zincirinin güvence altına alınması ve çevre dostu enerjilere yönelinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler