22. Dünya Petrol Kongresi

22. Dünya Petrol Kongresi

Başbakan Yıldırım: (2)- "Özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamand

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, "Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine, yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır." dedi.

Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz'in enerji alanında önemli bölge olduğunu ifade ederek, buradaki yeni kaynakların sahalardan en büyük pazarlara ulaştırılmasında doğal ulaşım yollarının en önemli güzergahından birinin de yine Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Doğu Akdeniz kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılmasında her zaman yapıcı bir rol oynamaya hazır ve kararlı olduğunu dile getiren Yıldırım, bu bağlamda bölgedeki siyasi sorunların çözümlenmesi için de ülkenin elinden gelen katkıyı koyduğunu vurguladı.

Yıldırım, özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, "Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine, yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır." diye konuştu.

Enerji güvenliğini kuvvetlendirme çabalarının doğalgaz boru hattı projeleriyle sınırlı olmadığına işaret eden Yıldırım, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından ilk yakıt olarak tabir edilen enerji verimliliğinin artırılması, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan azami ölçüde istifade edilmesi, nükleer enerjinin de kullanılan kaynaklar arasına eklenmesi, LNG ve doğalgaz depolama kapasitesinin artırılması için gereken alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinin ülkenin arz güvenliği için kararlılıkla attıkları adımlardan sadece birkaçı olduğunu kaydetti.

- "Milli ve yerli kapasiteyi geliştirmeye devam ediyoruz"

Başbakan Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasında, milli enerji ve madenler politikasıyla yaklaşımlarının kapsayıcı ve çok boyutlu yönünü bir kez daha ortaya koyduğunu ifade ederek, diğer ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve enerji şirketleri başta olmak üzere gerek ulusal düzeyde, gerek uluslararası platformda yürütülen iş birliği çerçevesinde enerji alanındaki milli ve yerli kapasiteyi geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu, yenilenebilir enerjinin bu alanın başında geldiğini belirten Yıldırım, 2023 hedeflerinde enerji sepeti içindeki yenilenebilir enerji payını yüzde 30 seviyesine ulaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Yıldırım, bu çerçevede yenilenebilir kaynaklardan enerji üretirken aynı zamanda teknoloji bağlamında kendilerini daha da geliştirmeyi, ayrıca küresel düzeydeki iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına daha fazla katkı sağlamayı öngördüklerini vurguladı.

Yenilenebilir enerjinin yanı sıra nükleer enerjiyi de enerji sepetine dahil etme konusunda aldıkları karar çerçevesinde Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ni Rusya Federasyonu ile, Sinop Santrali'ni Japon ve Fransız teknolojisiyle yapmayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, her iki santralin de 2023'te faal olmasını ve projeler kapsamında ülkenin nükleer enerji alanındaki teknoloji, insan kaynakları kapasitesini de geliştirmeyi öngördüklerini kaydetti.

- "Ortak sorumluluk bilinciyle yürüteceğimiz azimli çabalar hepimizin başarısı olacak"

Başbakan Yıldırım, toplantıya katılanların önemli bir sorumluluğu olduğunu da paylaşmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, dünyada halen elektriğe erişimi olmayan 1 milyar 200 milyon insan vardır. 2.7 milyar insan ise günlük kullanım için, yakıt için biyokütleye bağımlı haldedir. Bu dünya açısından üzücü bir tablodur. Ancak son yıllarda ülkemizin de öncülüğünü yaptığı enerji erişimini artırma çabaları meyvelerini vermeye başlamış ve milyonlarca insan bu hazin şartlardan kurtulabilmiştir. Özellikle gemilerle mobil enerji santralleri konusunda Afrika, Uzak Doğu, birçok ülkeye Türkiye destek vermektedir. Enerji geleceğimize köprüler kurarken umutlu olmamız için çok somut sebepler vardır. Dolayısıyla ortak sorumluluk bilinciyle yürüteceğimiz azimli çabalar hepimizin başarısı olacaktır. Enerji sektörünün önemli aktörlerini kapsayıcı bir şekilde bir çatı altında toplayabildiğimiz az sayıda etkinlik mevcuttur. Her 3 yılda bir toplanan bu kongreyi en iyi şekilde değerlendirmemiz, bu bakımdan hayati öneme sahip. Önümüzdeki 4 gün içerisinde yapacağımız görüşmelerin ve bu çerçevede kongre bağlamında alınacak kararların başta insani boyut olmak üzere siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçları üzerinde önemle durmamız gerekir."

Yıldırım, tüm katılımcıların bu bilinçle hareket edeceğine inandığını dile getirerek, kongrenin tüm dünya, bölge ve insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu ve katılımcıları selamladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler