22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

Marakeş'teki COP22 Türk Heyeti Başkanı Birpınar:- "İklim değişikliği meselesi dünyada yaşayan ve yaşayacak olan bütün insanları ilgilendiren bir konu. Türkiye bunun farkında, bu yüzden iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çalışma yapan ulusal ve

MARAKEŞ (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) için Fas'ın orta kısmındaki Marakeş kentine gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İklim değişikliğinin tehdit değil bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Marakeş'teki COP22’ye Türk Heyeti Başkanı olarak katılan Birpınar AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği meselesi dünyada yaşayan ve yaşayacak olan bütün insanları ilgilendiren bir konu. Türkiye bunun farkında, bu yüzden iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çalışma yapan ulusal ve uluslararası organizasyonlarda güçlü bir şekilde yer alıyor." dedi.

İklim değişikliği ile deniz seviyesinin yükseleceği, sıcaklığın artacağı, sıcaklığın artması ile bir çok canlı soyunun tükeneceği gibi felaket senaryoları olduğuna dikkati çeken Birpınar, iklim değişikliğinin ana sebebinin insan faaliyetleri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin inanılmaz hızda büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu aktaran Birpınar, bu hızlı büyümenin faturası olarak emisyon değerinin büyük artışa sebep olduğunu belirtti. Günümüz ölçümlerine göre Türkiye'nin 400 milyon ton olan emisyon değerinin 2030 yılında 1 milyar 200 milyon tona çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Birpınar, ülke olarak uluslararası iklim anlaşmalarında yüzde 21'e kadar artıştan azaltım sağlanacağı konusunda taahhütte bulunduklarını kaydetti.

- "Dünyayı biz kirletmedik"

Prof.Dr. Birpınar, "Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda tarihi bir sorumluluğu yok, dünyayı biz kirletmedik. Sanayi devrimiyle beraber 18. yüzyıldan sonra hızla ve vahşice büyüyen, acımasızca doğadaki bütün kaynakları tüketen ülkeler dünyadaki iklim değişikliğinin müsebbipleridir. Bütün bunlara rağmen ülke olarak iklim değişikliği ile mücadele edilmesi noktasında büyük çaba gösteriyoruz. Ülke olarak kalkınmak için temiz ve yenilenebilir enerji alanlarına yatırımlarımızı arttırmak istiyoruz. Hem gelişeceğiz hem de doğayı koruyacağız, ülke olarak hedefimiz bu. Hedeflerimizi uygulayabilmek için uluslararası finans mekanizmalarından kredi sağlanmasını talep ediyoruz. Özellikle iklim değişikliği alanında oluşturulan fonlara ulaşabilmemiz lazım ki bu yatırımları hayata geçirebilelim. Türkiye söz konusu kredileri karşılıksız talep etmiyor, biz bu paralarla iklim değişikliği ile mücadele ederken düşük faizle alınabilecek kredileri tekrar ödeyeceğimizi taahhüt ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Paris İklim Anlaşmasına da değinen Birpınar, "Paris İklim Anlaşmasında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ayırımının iyi yapılmasını istedik. Türkiye'nin iklim ile ilgili hayata geçirmeyi planladığı projeleri gerçekleştirebilmesi için 'gelişmiş ülkelerden' yardım almasının yolu açılmalı. Bu yüzden taraflar anlaşmasında 'gelişmekte olan ülke' sınıfında olmayı ısrarla talep ediyoruz. Zaten Paris İklim Anlaşmasına gelişmekte olan ülke olarak imza atmıştık bunun bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Paris COP21'deki talebimizin değerlendirileceği belirtilmişti, buna rağmen bu konuda herhangi bir değişiklik olmadı. COP22 açılışında talebimizin gündeme alınmasını yineleyerek Sayın Selahattin Mizvar'dan bu konuyu tekrar görüşmek ve konferansın gündemine almak için söz aldık." diye konuştu.

Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Birpınar konuşmasının sonunda:

"Ülke olarak emisyon değerlerimizi düşürme potansiyelimiz çok yüksek, yapılacak yatırımlar ile potansiyelimizi değerlendirmek istiyoruz. İklim değişikliğini tehdit değil bir fırsat olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Dünya çapınca hızla gelişen bir yeşil sanayi ve yeşil yatırım alanı var. Bütün uluslararası firmalar yenilenebilir enerji alanlarına yatırım yapmak için yarışıyor. Türk işadamlarını bu sektörlere yönlendirerek geleceğin teknolojileri içinde yer almalarını sağlamak için çalışıyoruz."

- Marakeş COP22'deki Türkiye standı

Marakeş'te başlayan COP22 konferansına katılan Türkiye'yi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı heyetleri temsil ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ülkenin tanıtımı için Marakeş COP22 konferans alanında Türkiye standı açtı. Burada ülkenin çevre ve iklim değişikliği alanında şimdiye kadar hayata geçirdiği veya geçirmeyi planladığı projeler tanıtılıyor. Ayrıca Türk kültürü ve turizminin tanıtıldığı stantta ülkenin geleneksel tatları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Uzmanlar tarafından, Paris Anlaşması'nı imzalayan ancak anlaşmayı onaylayan ülke olmadığı için Türkiye'nin Paris Anlaşması Tarafları Toplantısı’na (CMA) katılamayabileceği belirtildi.

Türkiye, iklim değişikliği ile daha etkin mücadele için "gelişmiş ve gelişmekte" olan ülke kavramının daha net ortaya konulması gerektiğini savunuyor. Anlaşma, emisyon azaltımı ve iklim konusunda "gelişmiş-gelişmemiş" ülke ayırımı yapmasa da gelişmiş ülkeler tarafından gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ve iklim finansmanı sağlanmasına hükmediyor.

Marakeş'te pazartesi günü başlayan ve 18 Kasım'a kadar devam edecek COP22'ye 8 bini sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 195 ülkeden temsilcinin yer aldığı konferansta, söz konusu ülke temsilcileri Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden sonra anlaşmanın pratik olarak hayata nasıl geçirileceği üzerinde çalışması ve 16 Kasım'da da Afrika Zirvesi'nin COP22'de yapılması öngörüldüğü kaydedildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :