21. yüzyıl kenti olma yolunda Astana

21. yüzyıl kenti olma yolunda Astana

Kazakistan'ın başkenti Astana, modern mimarisi ve güzel peyzajıyla 21. yüzyıl kenti olmayı hedefliyor

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Avrasya bölgesinin kültürler arası diyalog merkezi olarak bilinen ve UNESCO tarafından “Barış Kenti” olarak adlandırılan Kazakistan'ın başkenti Astana, modern mimarisi ve peyzajıyla "21. yüzyılın kenti" olmaya çalışıyor.

Başkenti ülkenin kuzeyindeki Akmola kentine 1997'de taşıma kararı alan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yeni başkente Astana ismini verdi.

Eski başkent Almatı’dan bin 200 kilometre uzaklıktaki bozkırlarda yer alan ve bu yıl 15. yılını kutlayan Astana ülkenin merkezinde ve Esil Nehri'nin etrafında yer alıyor. Yaklaşık 1 milyon Kazak vatandaşının yaşadığı Astana, yüksek ve modern mimarisiyle dikkati çekiyor.

- “Başkentin taşınması doğru karar”

Astana’nın modern bir kent olmasında önemli katkı sağlayan mimarlardan Sagındık Janbolatov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkenti Astana’ya taşımasının doğru bir siyasi karar olduğu belirterek, “Ülkenin güney sınırında yer alan ve diğer kentlerinden uzak olan eski başkent Almatı’ya bölgelerden eğitim, iş için giden vatandaşların ulaşması çok zordu.” dedi.

Başkentin Astana’ya taşınmasından sonra bu sorunun ortadan kalktığını dile getiren Janbolatov, ülkenin tam kalbinde yer alan başkente ülkenin tüm kentlerinden demiryolu, kara yolu veya hava yoluyla ulaşmanın daha kolay olduğunu söyledi.

- Astana'nın projesi Japon mimardan

Janbolatov, 1997 yılında bozkırın kuru ve keskin iklimi dikkate alınarak yapılan Astana’nın ana projesi yarışmasını Japon mimarı Kise Kurakava’nın kazandığını hatırlattı. Janbolatov, yarışmayı kazanan projenin ağaçlandırma sayesinde bozkırda uygun yaşam şartlarının oluşturulmasını öngördüğünü kaydetti.

Ana proje kapsamında başkentin etrafındaki 45 hektar alana ağaçlar dikildiğini ifade eden Janbolatov, “Ağaçların yanı sıra yüksek binalar yapılmaya başladıktan sonra buradaki sert ve kuru iklim yumuşadı. Eskisi gibi eksi 40 derece soğuk ve şiddetli rüzgarlar olmuyor artık.” şeklinde konuştu.

- “Akıllı binalar yapılacak”

Janbolatov, başkentin merkezindeki kutsal ağaç anlamına gelen Bayterek Kulesi'nin kentin başlangıç noktası olduğunu vurgulayarak, “Nurlı Col Bulvarı'ndaki Bayterek’ten başlayarak doğudan kuzeye doğru cumhurbaşkanlığı Ak Orda Sarayı, hükümet evi, parlamento binaları yapılmıştır. İleride de dünyanın en orijinal 10 mimarisi listesine giren Han Şatır Alışveriş ve Eğlence Merkezi yer alıyor.” dedi.

Proje kapsamında kentin inşaat işlerinin henüz bitmediğini anımsatan Janbolatov, kentin EXPO 2017 uluslararası fuarın yapılacağı alana doğru genişletileceğini, binaların yanı sıra çok sayıda yeşil parkın yapılacağını ifade etti.

Janbolatov, başkentte enerji tasarruflu ve “akıllı binaların” yapılmasında EXPO 2017 fuarının büyük bir avantaj sağlayacağını sözlerine ekledi.

- Dünya mimarilerini bir araya getiriyor

Cumhurbaşkanı Nazabayev’in Astana’nın 21. yüzyıl kenti olması hedefine ulaşmak için kentin inşasına sistemli bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Janbolatov, “Spor tesisleri, idari binalar ve hastaneler net bir planlama sistemine göre yapılmaktadır. Kentte Çin, İngiliz, Fransız ve Arap tarzlı orijinal binalar yapılıyor ancak mimarilerin önemli kısmı milli tarzda yapılmıştır. Mesela, Hazret Sultan camisi Arap tarzı değil, Kazak tarzındaki bir binadır.” dedi.

- Finans merkezi olarak Astana

Kazakistan hükümeti, başkent Astana’nın aynı zamanda finans merkezi olması için çalışmaları sürdürüyor. Kentin etrafında sanayi bölgeler kurulurken, eski başkent Almatı’daki sanayi şirketleri başkente taşınıyor.

EXPO 2017'ye ev sahipliği yapacak başkentte fuarın düzenleneceği alanda Uluslararası Astana Finans Merkezi'nin yer alması planlanıyor.

- Astana’nın 15. Yılı

15 yıl önce başkent statüsünü alan Astana'da bugüne kadar nükleer silahsızlandırma toplantısı, dünya ve geleneksel dini liderler toplantılarının yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Zirvesi gibi önemli uluslararası toplantılar yapıldı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını 2012'de ilk alan şehir olan Astana’da, Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülkeler arasındaki kültürel ve insani bağların geliştirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

Türk dünyası entegrasyonu düşüncesiyle kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne bağlı Türk Akademisi de başkent Astana’da bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :