21 Aralık en uzun gece! Hangi ilde gece daha uzun olacak?

21 Aralık en uzun gece! Hangi ilde gece daha uzun olacak?

21 Aralık'ta Kuzey Yarımküre'de en uzun gece yaşanacak. Bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlayacak.

Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi sonucunda mevsimler meydana gelirken kendi etrafında dönmesi ile gece-gündüz oluşmaktadır. Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık, kış gündönümüdür. Bu tarihte Güneş'in ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir ve Kuzey Yarımküre'de en uzun gece yaşanır.

En uzun gece Sinop'ta

Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun gece Sinop'ta yaşanacak. Sinop'ta gece süresi 15 saat 42 dakika olacak. En kısa gündüz ise Hatay'da yaşanacak. Hatay'da gündüz süresi 11 saat 11 dakika olacak.

Kış gündönümünden sonra, Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlayacak. 21 Mart'ta ise ilkbahar ekinoksuyla birlikte gündüzler gecelere eşit olacak.

Kış gündönümünün birçok kültürde farklı anlamları ve ritüelleri bulunmaktadır. Bazı kültürlerde bu gün, yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Bazı kültürlerde ise kış mevsimi boyunca ölen doğanın yeniden doğuşunu simgeler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.