2027'nin türkiyesi böyle tasvir edildi

2027'nin türkiyesi böyle tasvir edildi

2027 yılında Türkiye'de geçen olayları anlatan kitap kapağıyla çok konuşulacak.

Ian McDonald, Türkiye'de çok fazla tanınmasa da dünyada adından sıkça söz ettiren bir yazar.

2047 yılının Hindistanı'nı anlattığı "Cyberabad"'dan "Braysl"e kadar ilginç ve ödüllü bilimkurgu romanlarıyla dikkatleri üzerine çeken yazarın yeni çıkacak kitabının konusu ise Türkiye... Üstelik günümüz değil 2027 Türkiyesi...

McDonald "The Dervish House" (Derviş Evi) adını verdiği kitabı geçen yılın son günlerinde tamamladı. Baskısı 2010 Temmuz ayında yapılacak olan kitabın kapağı ise hazır. Stephan Martiniere tarafından tasarlanan kapakta 2027 yılının Türkiyesi görülüyor. Ancak bu Türkiye, bildiğimizden biraz farklı...

Kapakta İstiklal Caddesi'nde yürüyen insanlar ve nostaljik tramvay görülüyor; ancak kıyafetler İstiklal Caddesi’nde alışık olduğumuz renk ve çeşitlilikte değil, kadınların tamamı çarşaflı...

Kapak çizilirken Türkiye'nin böyle bir yer olduğu mu, yoksa 2027'de böyle olacağı mı düşünüldü, bilinmiyor.

Kitap kapağıyla ilgili internette yapılan eleştirilerde ise Türkiye'nin kadınlarının tamamının çarşaflı olduğu bir ülke olmadığı belirtilmiş. Türkiye'nin laik olduğu anlatılmış ve bazı fotoğraflarla söylenenler desteklenmiş. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için aday olduğu hatırlatılmış ve belirlenen yol haritasına göre 2027 yılında Avrupa Birliği üyesi olacağı vurgulanmış. Martinere'in kapağı çizmeden önce düzgün bir araştırma yapması gerektiğinin altı çizilmiş. Karşı görüştekiler ise Martiniere'nin geleceği tasvir ettiğini savunuyor.

Kitap neyi anlatıyor

2027 Türkiyesi'nde geçen kitapta 6 karakterin etrafında örülen ve 5 gün süren 3 uluslararası bağlantılı hikaye anlatılıyor. İslami mistisizm, politik ve ekonomik entrikalar içeren kitapta, Osmanlı gizemlerine de yer veriliyor:

"Kitapta İstanbul yeni terörist akımların hedefinde gösteriliyor... Gelişen nanoteknolojiyle birlikte gezegendeki her insan dönüştürülebilir hale geliyor ve bu teknoloji yeni bir terör türünü ortaya çıkarıyor..."

Modern bilimkurgunun önemli isimlerinden biri olarak nitelenen McDonald teknolojinin toplum üzerindeki etkileri üzerine yazıyor. O, Charles Stross ile birlikte bu yeni dalganın sürükleyicisi sayılıyor.

Hugo ödüllü yazar Ian McDonald'ın Pyr's Yayınevinden çıkacak "The Dervish House"un 26 dolardan satılması planlanıyor. Daha önce hiçbir kitabı Türkçe'ye çevrilmeyen McDonald'ın "The Dervish House" kitabının Türkiye'de yayınlanıp yayınlanmayacağı konusu da şimdilik belirsiz.