2025 tarım için afet yılı oldu

2025 tarım için afet yılı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, doğal afetlerin üretimi sekteye uğrattığını belirterek, “Çiftçilerimizi tarımda tutmak için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl doğal afetler nedeniyle bu özel günü buruk kutladıklarını ifade etti.

“Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor. Bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor” diyen Bayraktar, çiftçilerin tarımda kalabilmesi için daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

“2025 tarım için afet yılı oldu”

2025 yılının tarım sektörü için adeta bir afet yılı haline geldiğini belirten Bayraktar, şubat ve nisan aylarında yaşanan don afetlerinin tarım ürünlerine ciddi zararlar verdiğini söyledi.
“Başta fındık, kayısı ve üzüm gibi ihraç ürünlerimiz olmak üzere ekili ve dikili tüm ürünlerimiz zarar gördü. Ardından 3-4 Mayıs tarihlerinde dolu felaketleri meydana geldi” diyen Bayraktar, bu süreçte ziraat odalarının sahada aktif rol aldığını hatırlattı.

“Çiftçilerimiz borçlanarak üretim yapıyor”

Bayraktar, çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin yüksek üretim maliyetleri olduğunu belirtti.

“Gübre, mazot, yem, zirai ilaç, elektrik, sulama, tohum ve işçilik maliyetleri sürekli artıyor. 2025 yılının mart ayında çiftçilerimizin bankalara olan borçları bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 996 milyar 177 milyon liraya ulaştı” dedi.

Buğday ve arpa üretiminde yaşanan kalite düşüşünün yanı sıra kıraç arazilerde verimin azaldığını, sulanabilir arazilerde ise maliyetlerin çiftçiyi daha da zorladığını ifade etti.

“Tarımda nüfus yaşlanıyor, genç çiftçi oranı düşüyor”

Kırsalda yaş ortalamasının 59’a ulaştığını ve tarımda genç nüfusun giderek azaldığını vurgulayan Bayraktar, tarımda kayıtlı genç çiftçi oranının yüzde 5'in altına düştüğünü, SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısının ise 2021 yılında 1 milyon iken 2024 sonunda 419 bine gerilediğini belirtti.
“Tarımın sürdürülebilirliği için genç ve kadın çiftçilere özel sosyal güvenlik destekleri sağlanmalı, Tarım Bağ-Kur primleri düşürülmelidir” dedi.

“Hayvancılıkta potansiyelimizi kullanamıyoruz”

Hayvancılık sektörüne de değinen Bayraktar, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum gereği büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak artan maliyetler ve düşük üretici fiyatlarının bu potansiyelin kullanılmasını engellediğini kaydetti.
“Hayvansal gıda arzının sürdürülebilirliği için ürünlerin güvenli ve yeterli pazarlara ulaştırılması, küçük aile işletmelerinin desteklenmesi şarttır” diye konuştu.

“Biz üretmezsek Türkiye aç kalır”

“Biz üretmezsek Türkiye aç kalır” diyerek sözlerini sürdüren Bayraktar, TZOB olarak üreticilerin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.
“Tüm çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli bir hasat dönemi diliyor; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.