2023'te 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç edildi

2023'te 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç edildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin 2023 yılında 212 ülke ve bölgeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ederek yaklaşık 31 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde ettiğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve beraberindeki üyelerle bir araya geldi. Yumaklı, ülkenin gıda arz güvenliğinin teminatı olarak gördüğü hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkiler sektörünün gelişiminin kıymetli ve stratejik olduğunu vurgulayarak, sektör temsilcileriyle istişareye büyük önem verdiklerini belirtti.

Geçen yıl tarımsal üretimle alakalı hem bitkisel üretim hem hayvansal üretim hem de su ürünleri konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran Yumaklı, bu düzenlemelerin sahaya aktarılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti. Özellikle planlı tarımsal üretime geçilmesi, işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması konularında önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Yumaklı, Türkiye'nin geçen yıl 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ile 212 ülke ve bölgeye 31 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde ettiğini belirterek, bu başarıda sektörün hem üretici hem de sanayi tarafının birlikte hareket etmesinin önemli rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, sözleşmeli üretimin tarımsal üretimin planlanması açısından önemli olduğunu ve üretim kapasitesinin arttırılmasına yönelik olumlu etkileri olacağını dile getirdi.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin stratejik konumuna işaret ederek, ülkenin Doğu Avrupa, Orta Doğu, ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük tarımsal ürünlerin ihracatçısı ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, tarım müşavirleri ve bakanlık birimlerinin ihracatçıların hizmeti için hazır olduğunu belirterek, sektördeki gelişmeleri analiz edip etkin politika ve stratejiler belirlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da kabulü nedeniyle Bakan Yumaklı'ya teşekkür ederek, sektörün geleceği için iş birliği ve destek çağrısında bulundu.

2023'te 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç edildi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler