2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)- "Hükümetimiz, DEAŞ'la hiçbir zaman ticaret yapmadı. Ne petrol ticareti yaptı, ne rafineri kurdu. Suriye'deki petrolü kimlerin kullandığını siz araştırın"- "Bizim derdimiz terör örgütleriyle, Kürtlerle sorunumuz yok.

TBMM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Hükümetimiz, DEAŞ'la hiçbir zaman ticaret yapmadı. Ne petrol ticareti yaptı, ne rafineri kurdu. Suriye'deki petrolü kimlerin kullandığını siz araştırın." dedi.

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, Bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Gümrüklerde 21 kurum ve kuruluşun da işlemi bulunduğuna dikkati çeken Tüfenkci, bu işlemleri bir araya getirerek işleri hızlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Tüfenkci, faaliyet izni almış lisanslı depo sayısının 38'e ulaştığına işaret ederek, "2015'te lisanslı depo kapasitesi 435 bin tondu, bu yılın ekim ayında 1 milyon 676 bin 200 tona çıktı. Lisanslı depo yatırımları, hangi bölgede yatırım yaparsanız yapın 5. bölge yatırım teşvikleri kapsamına alındı. Üreticinin depolara getirmiş olduğu ürünlerin kira parasının yüzde 50'sini veriyoruz." diye konuştu.

Hazırladıkları teklifle, kira parasının yüzde 100’ünü karşılayacaklarını ve bu teklifin de kısa zamanda hayata geçirileceğini anlatan Tüfenkci, "Laboratuvar ücretlerini de biz karşılayacağız. Ürün İhtisas Borsasını aralık başında hayata geçireceğiz. Tüm mevzuatlar, altyapı bitti, sözleşme aşamasında. Çalışmamızda, lisanslı depolara konulan ürünlerin teminat olarak gösterilmesi durumunda, bankalardan alınan kredinin belli kısmının sübvanse edilmesini öngörüyoruz. Bununla ilgili Hazineyle görüşmeler son safhada. Eğer oradan olumlu görüş alabilirsek bunu da hayata geçirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Terör örgütleriyle petrol ticaretimiz yok"

Bakan Tüfenkci, ticaretin, güvenlikçi bir anlayışla şekillenmesini doğru bulmadıklarını vurgulayarak, "Güvenliği sağlayan unsurlar, her türlü güvenlikçi tedbirlerini alır ama ticaretin kendi mecrasında yol almasını istiyoruz. Sınırlara örülen duvarların ticaretle direkt ilişkisi olmadığını da biliyoruz." dedi. Türkiye'yi terör saldırılarından korumak istediklerini aktaran Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Terörist geçişleri veya insan kaçıklığını önlemeye dönük duvarlar çekiliyor. Giriş ve çıkışlar kapılardan kontrollü şeklide yapılsın, ülkemize kim giriyor, kim çıkıyor bilelim. Yoksa bizim gerçekten derdimiz Kürtlerle değil. Bizim derdimiz terör örgütleriyle, Kürtlerle ilgili sorunumuz yok. Bizim sınırlarda PKK ile PYD ile her türlü terör örgütüyle sorunumuz var. Hükümetimiz, DEAŞ'la hiçbir zaman ticaret yapmadı. Ne petrol ticareti yaptı, ne rafineri kurdu. Suriye'deki petrolü kimlerin kullandığını siz araştırın. O gün o ithamda bulunanlar, bugün o ticaretin kontrolünü yapanlar, alanlar, satanlar. Türkiye'de Suriye'den petrol ithalatı da ihracatı da yasak. Dolayısıyla bizim Suriye'de iddia edildiği gibi ne DEAŞ'la ne de başka terör örgütüyle petrol ticaretimiz dün olmadı bugün de yok. Bunu açıkça ifade edelim. Bunun tüm kayıtları, belgeleri her biri var. Bugün petrol ticaretini kimlerin kontrol ettiğini dünya çok daha iyi biliyor."

- Sınır ticaretine düzenleme

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, özellikle güney ve güneydoğuda sınır ticaretinin gelişmesi için Ekonomi Bakanlığı ile yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Çok kısa zamanda insanlarımızın orada karşı ülkeyle sınır ticareti yapacakları, bunu normal yollardan yapacakları sınır ticareti düzenlemesini sizlerle paylaşmış olacağız. Hazırlıklar son aşamaya geldi. Sınır illerimizde fabrikadan çok sınır ticareti daha çok gelir getirici ve önemli. İstiyoruz ki yasal bir boyutta ticaret yapılsın, ne insanlar kaçakçılık yaparken ölsün veya öldürülsün ne de terör örgütlerine haraç versin. Normal şekilde bu ticaret yapılsın." diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının açıkladığı ihracat rakamlarındaki farka da açıklık getiren Tüfenkci, TİM kayıtlarında altın ihracatının bulunmadığını, bu nedenle bakanlığın ihracat rakamlarının daha fazla çıktığını bildirdi.

Tüfenkci, yeni hal düzenlemesiyle, Avrupa'daki gibi meyve ve sebze yanında, balık, tavuk, çiçek gibi ürünlerin de satıldığı hal komplekslerinin oluşturulacağını, bu hallerde soğuk hava, tasnif ve ambalajlama ünitelerinin bulunacağını anlattı. Ülkedeki 175 halden 100'ünün normal hal vasfını taşımadığını, bu noktaların toplama merkezi olacağını bildiren Tüfenkci, meyve ve sebzenin ambalajlanması için destek de sağlayacaklarını dile getirdi.

Ekim sonu itibarıyla 192 bin 423 esnafın yeni dükkan açtığını, 78 bin 520 esnafın da terkinde bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, "Bunların bir kısmı kendi iradesiyle kapattı, emekli oldu. Bir kısmı esnaflıktan tüccarlığa geçtiği için kapattı, bir kısmı sanayici olduğu için, bir kısmı da gerçekten yürütemediği için kapattı. Üç esnaf dükkan açtıysa, bir esnaf şu veya bu nedenle kapatmış görünüyor. Dolayısıyla öyle dramatik bir senaryo yok." ifadelerini kullandı.

- "Yıl sonunu yüzde 6'ya yakın büyümeyle tamamlamış olacağız"

Tüfenkci, Türkiye'nin, ortaya atılan iddialara karşın 2017'ye güçlü şekilde girdiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Dünya Bankası, IMF veya diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının 2017 Türkiye büyüme tahminleri 2,5-3’tü, 4 diyen bile yoktu. Demiştik ki revize edecekler. Şimdi de diyorum, 2018 büyümelerini de o kuruluşlar revize edecekler. 2017'nin 4. çeyreğinde dramatik düşüş olmayacak. Yıl sonunu yüzde 5,5'in üzerinde yüzde 6'ya yakın büyümeyle tamamlamış olacağız. Aldığımız tedbirler, faizsiz krediler, vergi ötelemelerimiz insanlara umut verdi. Şimdi de 2018'de yeni tedbirlemiz olacak. Tedbirleri hükümet olarak açıklamak lazım. Benim açıklamam doğru olmaz. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) olan borçları yapılandırarak ödeme imkanı sağladık. Bu imkandan yaklaşık 80 bin esnaf yararlandı. Esnaf üzerinde başka yükler var. Bunlar üzerinde de çalışılması lazım. Sicil affından da bayağı esnafımız yararlandı ama bazı bankalar engel çıkarttılar. Biz de onlar şikayet edildiğinde elimizdeki argümanlarla üzerine gittik. Bazılarını halledebildik."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :