2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP'li Bekaroğlu:- "Rektör atamalarında Kenan Evren dönemine döndünüz. Boğaziçi Üniversitesinde sorun mu vardı ki müdahale ettiniz?"- MHP'li Topcu:- "Kapatılan FETÖ okullarının kimin eline teslim edildiği konusunda ciddi endişelerimiz var" - AK Parti'li B

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bakanlık bütçesi üzerinde görüşlerini ifade eden milletvekilleri, 15 Temmuz sonrasında eğitimde yaşanan sorunlara değindi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde teknik değerlendirme yapmanın zor olduğunu, bu yapının örgütlenmesine ilişkin önemli uyarılar yapıldığını anlattı.

FETÖ ile mücadele için atılan adım buzdağının görünen ucu olduğunu ifade eden Temizel, bütün kamu ve eğitim kurumlarına alımların ÖSYM tarafından yapıldığını hatırlattı. ÖSYM'nin yaptığı sınavlar konusunda şaibeden kurtulamadığını ileri süren Temizel, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın sunuşunda kuruma dair değerlendirme yapmadığını söyledi.

Temizel, bir yılda 11 milyon insanın ÖSYM'nin sınavlarından geçtiğine işaret ederek, "Devletin ele geçirilmesinde bundan daha iyi kurum bulamazsınız. Çünkü kamuya dair bütün sınavları bu kurum yapıyor. MEB'in bu olguyu göz önünde bulundurarak eğitim sistemini gözden geçirmesi gerekiyor. 20-25 yıl devletin ele geçirilmesi için yetiyor da artıyor. Devlete hiç hakkı olmadan yerleşmiş insanlar var. Bunların nasıl değerlendirildiğini de bilmiyoruz. Böyle bir durum ortadayken, MEB'in tavrını sıkıntılı buluyorum. Bir günde, bir yılda sorunu bitiremezsiniz. Demokratik değerlere saygılı ve Cumhuriyet'in korunmasına adanmış insanların ülke için çalışabilir olması için süreye ihtiyaç var." diye konuştu.

Her şeye rağmen bileğinin hakkıyla sınav kazanmış insanlara mobbing uygulayarak kurumlardan uzaklaştırılmasına ilişkin uygulamaların da olduğunu, harp okullarında yaşananları buna örnek gösteren Temizel, Dilekçe Komisyonunun bu konudaki raporu okunmadan 15 Temmuz'un anlaşılamayacağını savundu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, eğitimde ciddi sorunların yaşandığına işaret ederek, "Eğitim ile öğretim karıştırılıyor. 10 defa müfredat değişiyor. Cemaatin hakim olduğu dönemdeki müfredat ne olacak? Değerler eğitimi önemli. Okullarımızda da din eğitimi yeniden ele alınmalı. Türkiye'de okul karmaşası var. Proje okullar kavgası dönem başından beri alıp başını gitti. Ciddi sıkıntılar var. Bir sorun olduğu apaçık ortada. Bize bilgi verin. Hem okul dönüşümlerinde hem devredilen okullarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Daha ciddi çalışma yapılması gerekiyor." dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, MEB bütçesinin artırılmasının önemli olduğunu belirterek, Ar-Ge yatırımlarında artış sağlanmasını istedi. Cevheri, Şanlıurfa'nın nüfusunun Suriye'den gelenlerle arttığını, nüfusun üçte birinin okula gittiğini, çok sayıda derslik yapılmasına rağmen istenen noktaya gelinemediğini hatırlatarak, 3 bin öğretmen açığı olduğunu ve kentte lise düzeyindeki okullaşma oranında geriye düştüğünü söyledi.

Meslek okullarından üniversiteye sınavsız geçişin sorun oluşturduğunu, bu yüzden üniversitenin yerelleştiğini savunan Cevheri, sistemin revize edilmesini talep etti. Cevheri, kız çocukları için yapılan eğitim yardımının mevsimlik tarım işçileri için artırılması gerektiğini belirterek, öğretim elemanlanın emeklilik yaşı olan 65 yaş sınırlamasının kaldırılmasıyla kalitenin artırılabileceğini kaydetti.

-"Nedir bu din eğitimi kavgası?"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, devletin yurt ihtiyacını karşılaması gerektiğini, bazı dernek ve vakıfların yurtlarında ciddi istismar vakalarının yaşandığını söyledi.

Eğitime ayrılan payın yatırıma ayrılan payın yüzde 13'ünü oluşturduğunu belirten Bekaroğlu, "Yükseköğretimde nitelikle ilgili ciddi problemler var. Anadolu'daki üniversitelerde öğretim üyesiyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Öğretim üyesi yerleştirme programı hem içeride hem dışarıda ciddi şekilde ele alınmalı. Rektör atamalarında Kenan Evren dönemine döndünüz. Boğaziçi Üniversitesinde sorun mu vardı ki müdahale ettiniz? Boğaziçi Üniversitesini feth etmek için mi?" dedi.

Bekaroğlu, ciddi bir eğitim sistemine ihtiyaç olduğuna değinerek, "Nedir bu din eğitimi kavgası? imam hatip dışındaki okullarda da din eğitim veriliyor. Takıntılardan kurtulup ülkeyi ileriye taşıyacak genç nesiller yetiştirmemiz lazım. 14 yıldır iktidarsınız. Sizin döneminizde yetiştirdiğiniz gençlerden şairler, yazarlar çıkmasını bekliyoruz ama yok. Başımızı kumdan çıkarılım." ifadelerini kullandı.

Bekaroğlu'nun sözlerine CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın "Yok, yok, çıka çıka darbeciler çıktı" demesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, FETÖ'ye ait okullarda öğrencilere verilen puanların şişirildiğine ve soruların çalınmasına ilişkin 15 Temmuz öncesinde soru önergeleri verdiklerini, soruların çalındığına dair bazı dershane yöneticilerinin noter tasdiki aldığını ancak gerekenin yapılmadığını söyledi.

Yaşananların birden gelmediğini, adım adım sistematik olarak geldiğini belirten Topcu, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi geleceğe taşıyacak neslin çok iyi yetiştirilmesi lazım. Bir ülkeyi çökertmek istiyorsanız da şahlandırmak istiyorsanız da eğitim sistemiyle oynayın. Kalkınmış ülkelerde, oturmuş bir eğitim sistemini görüyoruz. uluslararası kriterlere göre başarılı ülkeler sürekli eğitim sistemlerini yenilediklerini görüyoruz. Sorunlar tespit edilerek sürekli reform yapılmalı. Zihinsel dönüşüme ihtiyaç var. İmam hatip liselerinden mezun olanlar, başarı açısından en alt sırada yer alıyor. Bu kasıtlı mı yapılıyor? Bunlar, orta ve alt sınıfın çocuklarını gönderdiği okullar. FETÖ okullarını kapattık ama bunların kimin eline teslim edildiği konusunda ciddi endişelerimiz var. Şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz. Her kesimin sesine kulak vererek çözüm bulunsun. Mülakatlara akademisyenler de alınmalı. "

-"Eğitim sistemimiz üretiyor"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan, 15 Temmuz'un aktörleri arasında hakim, savcı, öğretmen, akademisyen, asker gibi eğitilmiş kadronun bulunduğunu belirterek, "Bu kadro 15 Temmuz'da milletin tankı, tüfeğiyle darbe yapmaya kalktı. Bizim eğitim programımız vatanına, milletine hainlik yapmamayı aşılamıyor. Bu, Cumhuriyet döneminin ürettiği programdır. Eğitim sisteminde sorun var. Milletine darbe yapan eğitimli kesim olamaz. Bunu eğitim sistemimiz üretiyor. Bu kişiler okullarımızda yetişiyor. Toplum olarak bunu sorgulamalıyız. Sorunu o hükümete, bu hükümete yıkmak işi çözmüyor." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Çam'ın "sizin altın nesliniz" diye laf atması üzerine Bostan, "Cumhuriyet nesli. 28 Şubatı yapanlar da eğitimli kadrolardır; hakimler, savcılar, basındır. 12 Eylül'ü gerçekleştirenler de eğitimli kadrolardır." karşılığını verdi.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Karaman'da üzücü bir olay yaşandığını hatırlatarak, son 14 yılda laiklik karşıtı eğitim merkezlerinin kaçak olarak açıldığını, pedagojik formasyonlarının sorgulanması gerektiğini, bununla ilgili bir envanterin hala çıkarılamadığını söyledi.

15 Temmuz sonrasında eğitim kurumlarından atılan ve aklanan kişilerin mutlaka görevlerine dönmesi gerektiğini ifade eden Karabıyık, açığa alınan öğretmenlerin geriye dönüşlerinin tamamlanmadığını, üniversitelerdeki açığa alınmalarla ilgili belirsizliğin de sürdüğünü savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler