2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)- "Fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin de bankacılıkta olduğu gibi veli ve vasileri aracılığı ile BES'e katılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi noktasında çalışıyoruz"- "Kanuni düzenlemelerin ardında

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin de bankacılıkta olduğu gibi veli ve vasileri aracılığı ile Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi noktasında çalıştıklarını bildirdi.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine Müsteşarlığının 2017 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Şimşek burada yaptığı konuşmada, Hazine Müsteşarlığının 2017 yılı bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının 77,4 milyar lira olduğunu, bunun 57,5 milyar liralık kısmının faiz ödemeleri için kullanılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Gelecek yıl bütçe teklifinde yer alan yaklaşık 12 milyar liralık cari transferler ödeneğinin 6,5 milyar lirasının KİT'lere yapılacak görev zararı ödemelerinden ve kamu sermayeli bankalara yapılacak gelir kaybı ödemelerinden oluştuğunu vurgulayan Şimşek, 3,8 milyar lirasının BES devlet katkısı ödemelerinden, 894 milyon lirasının Ulusal Fona yapılacak ödemelerden ve 572 milyon lirasının da yurt dışına yapılan transferlerden teşekkül ettiğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdindeki kotasının 1,46 milyar (özel çekme hakları) SDR'den 4,66 milyar SDR'ye, oy gücünün ise yüzde 0,61'den yüzde 0,95'e yükseldiğini ifade etti. Bu kota artışı için gerekli ödemeyi 2016 yılı bütçesinden yaptıklarını anlatan Şimşek, "Böylece IMF'nin en yüksek kotaya sahip 20 üyesinden biri haline geldik. Geçtiğimiz yıl G-20 Dönem Başkanlığını başarılı bir şekilde tamamladık. Ülkemiz 3 yıl süreyle aktif görev aldığı G-20 troyka üyeliği pozisyonunu bu yıl 1 Aralık tarihi itibarıyla tamamlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasıyla olan ilişkilerin güçlendiğini vurgulayan Şimşek, iki yıldır bankadan en çok kredi kullanan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası diğer Orta Asya operasyonlarını Türkiye'den yürütüyor. 2012-2016 dönemini kapsayan çerçeve anlaşması kapsamında Dünya Bankasından yaklaşık 4,3 milyar dolar tutarında bir finansman sağlandı. Banka ile 2017-2021 dönemini kapsayacak 5 yıllık bir çerçeve anlaşması çalışmalarına başlandı. 2016 yılında faaliyete başlayan Asya Altyapı Yatırım Bankasının 12 üyeli Direktörler Kurulunda ülkemiz de yer alıyor." ifadesini kullandı.

- Reel ekonomi destekleri

Başbakan Yardımcısı Şimşek, çiftçilere yüzde 0 ile yüzde 8,25 arasında değişen faiz oranları ile sübvansiyonlu kredi kullandırdıklarını belirterek, "Bu yılın ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankasınca kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi 30,1 milyar liraya, Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi ise 3,5 milyar liraya ulaştı. 2004 yılında 205 bin üretici uygulamadan faydalanırken bu yılın ekim ayı itibarıyla söz konusu uygulamadan yaklaşık 887 bin üretici faydalandı." diye konuştu.

Dönemlerinde esnaf ve sanatkara da önemli destekler verdiklerini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Esnaf ve sanatkarlarımızın desteklenmesi amacıyla, Halk Bankası tarafından halen yüzde 0 ile yüzde 5 arasında değişen faiz oranları ile sübvansiyonlu kredi kullandırılıyor. Bu yılın ekim ayı itibarıyla bu kapsamda kullandırılan esnaf kredilerinin bakiyesi 20 milyar lirayı aştı. Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla 11 bini aşkın firmaya Hazine destekli kredi kefaletleri sağlanıyor. Temmuz 2009-Mayıs 2016 döneminde sağlanan toplam kredi tutarı 9,7 milyar liraya, kefalet tutarı ise 6,8 milyar liraya ulaştı.

KGF'nin Hazine destekli kefalet kullandırmasını etkin hale getirerek daha çok KOBİ ve ihracatçının ihtiyaçlarına cevap verilmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede yüksek hacimli kredi kefalet taleplerinde kredi onay süreçlerindeki verimliliği artırmak üzere kredi derecelendirme sistemine geçilecek.

İhracatçılar için getirilen yeni imkan ile kefalet oranı Eximbank'ın doğrudan sağladığı kredilerde yüzde 100'e kadar, diğer bankalar tarafından ihracatçılara sağlanan kredilerde ise yüzde 85'e kadar çıkarılacak. Ayrıca, Portföy Garanti Sistemi ile her bankaya ayrı ayrı kredi tazmin üst limiti belirlenecek. Bu sayede KGF'ye herhangi bir başvuru yapılmaksızın küçük ölçekli krediler doğrudan bankalar tarafından KOBİ'lere verilecek. Uygulamayla Kredi Garanti Fonunun ve bankaların kredi verme süreci birkaç güne inebilecek."

Şimşek, yeni düzenlemelerin faaliyete alınmasıyla 3 milyar lira olan kefalet bakiyesinin, kısa vadede 10 milyar liraya çıkacağını, girişimcilik eko sistemini desteklemek amacıyla 500 milyon lira tutarında bir kaynağı fonların fonu bağlamında kullandıracaklarını belirtti.

-Trafik sigortası primlerindeki düşüş

Şimşek, bu yılın eylül ayı itibarıyla 400 yatırımcı melek yatırımcının lisans aldığını ve 14 Melek Yatırım Ağının da akredite edildiğini, 2013 yılında 14,7 milyon avro olan melek yatırım tutarının 2015 yılında 31 milyon avroya ulaştığını ifade etti.

Türkiye sigortacılık sektöründe, 59 sigorta şirketi, 2 reasürans şirketi, 130 broker, 15 bin 804 acente, 36 bin 480 bireysel emeklilik aracısı, 3 bin 616 sigorta eksperi ve 128 sicile kayıtlı aktüerin faaliyet gösterdiğini belirten Şimşek, sektörün 2016 yılı sonundaki prim üretiminin 42,1 milyar liraya ulaşmasının tahmin edildiğini bildirdi.

Şimşek, trafik sigortası primlerine de değinerek, yapılan kanuni düzenlemelerin ardından bu yılın mayıs ayından ekim ayı sonuna kadar trafik sigortası primlerinde tüm araç grupları için ortalama yaklaşık yüzde 7'lik ve otomobil araç grubu için ise yaklaşık yüzde 9'luk düşüş gerçekleştiğini belirtti.

- "BES fonunda 10 yılda 100 milyar lira birikecek"

Şimşek, bireysel emekliliğe getirilen yeni sistemin tasarrufların artırılması noktasında büyük önem taşıdığına değinerek, şunları kaydetti:

"BES'te katılımcı sayısı 2013 yılı başında 3 milyon seviyesinden, 28 Ekim 2016 itibarıyla 6,5 milyon kişiye, fon büyüklüğü ise yaklaşık 20 milyar liradan devlet katkısı dahil 58,6 milyar liraya yükseldi. Sistemin daha da iyileştirilmesi ve ekonomimize sağlanan uzun vadeli kaynağın çok daha yüksek düzeylere taşınabilmesini teminen temel olarak birkaç çalışmamız bulunuyor.

Bunlardan biri olan otomatik katılım uygulamasına ilişkin kanuni düzenleme 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe girecek. Otomatik katılım ile ilgili alt düzenleme çalışmalarımızda da son aşamaya geldik. Bu çerçevede, önümüzdeki 10 yıllık süreç sonunda yaklaşık 100 milyar liralık bir fonun burada birikmesini öngörüyoruz. Diğer bir çalışmamız ise fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin de bankacılıkta olduğu gibi veli ve vasileri aracılığı ile BES'e katılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesidir."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler