2013’e umutla bakan Konyalı sanayicilerin yüzde 47’si yatırım yapmayı planlıyor

2013’e umutla bakan Konyalı sanayicilerin yüzde 47’si yatırım yapmayı planlıyor

Konya, 2013 yılına umutla bakıyor. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO’nun her yıl üyeleri arasında yaptığı “Konya Sanayi Araştırması”nın sonuçlarını paylaştı

Başkan Büyükhelvacıgil, 2012 yılının Aralık ayında yapılan araştırma verilerine göre, Konyalı sanayicilerin yüzde 47.06’sinin 2013’de yatırım yapmayı planladığını, yüzde 50’sinin ise Konya’da 2013’te bir önceki yıla göre daha iyi gelişmeler kaydedileceğini düşündüğünü ifade etti.

“Konya Sanayi Araştırması” sonuçlarının hem Konya sanayisine hem de Türkiye ekonomisine ayna tutacak nitelikte olduğunu aktaran Büyükhelvacıgil, araştırmaya katılan sanayicilerin yüzde 50’sinin Konya sanayisinin 2013 yılında daha iyi gelişeceğini ifade ettiklerini, yüzde 41.9’unun 2013 yılında Türkiye ekonomisinin daha iyiye gideceğini, yüzde 29.84’ünün Türkiye’de aynı ekonomik yapının devam edeceğini düşündüğünü tespit ettiklerini, buna karşın ekonominin gelişmesi konusunda kötümser düşünenlerin oranının ise yüzde 24.19 olduğunu anlattı.

Sanayiciler, 2013’te vergi oranlarının düşürülmesini talep ediyor

“Araştırmaya katılan sanayicilerimizin yüzde 42.5’i, 2013 yılının kendi sektörleri açısından daha iyi geçeceğini ifade etmişlerdir”  diyen Büyükhelvacıgil, sanayicilerin 2012 yılında en çok ‘piyasalardaki durgunluktan’ dolayı sıkıntı çektiklerini ifade ettiklerini,  2013 yılında ise en çok ‘vergi oranlarının düşürülmesini’ talep ettiklerini bildirdi.

Başkan Büyükhelvacıgil, anket sonuçlarına göre sanayicilerin 2012 yılında en çok sıkıntı çektikleri konuların başında “Merdiven altı üretim, Piyasalardaki durgunluk, nakit sıkıntısı, girdi maliyetlerindeki artış, talep yetersizliği, KDV iadelerinin gecikmesi, tahsilat sıkıntısı”nın geldiğini vurgulayarak, “Merdiven altı üretim ve kayıt dışılıktan kaynaklanan haksız rekabet önlenmeli, piyasa gözetim denetimini etkin bir biçimde uygulanmalıdır” dedi.

Büyükhelvacıgil, sanayicilerin 2013’de öncelikli olarak adım atılmasını istedikleri konuların başında “Vergi oranlarının düşürülmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi, nitelikli işçi sorunun çözülmesi, kredilerin rahatlatılması, çek kanununun düzeltilmesi, ihracat desteklerinin artırılması” geldiğini vurguladı.